Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringen ger en historiskt stor tilläggsbudget på fyra miljarder för att stöda företag och kommuner - också föräldrar som tvingats stanna hemma med småbarn får stöd

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 21:23.
Svenska Yle live: Regeringens presskonferens - Spela upp på Arenan

Regeringen satsar på en tilläggsbudget av historiska mått för att dela ut stöd i coronatider. Tilläggsbudgeten går på fyra miljarder euro.

En miljard euro sätts på direkta företagsstöd: Nu handlar det inte bara om att gå i borgen för lån utan om direkta företagsstöd.

Restaurangägare får ingen skild stödpott, utan kan ansöka om företagsstöd precis som andra företagare.

En miljard går till att stöda kommunerna. Regeringen satsar på att bland annat kompensera kommunerna för skattebortfallet.

Sjukvårdsdistrikten ska kompenseras för de extra utgifter som har uppstått i kampen mot viruset.

Regeringen satsar också 600 miljoner euro på att skaffa skyddsutrustning. En del av pengarna går till inköp från utlandet och en del till att få i gång inhemsk produktion.

Polisen, gränsbevakningen, domstolarna och skuldrådgivningen ska få mera resurser.

Föräldrar som måste stanna hemma med barn som är under 10 år gamla ska få ett bidrag drygt 700 euro i månaden. Det handlar om föräldrar som har tvingats ta ledigt från jobbet utan lön för att klara av situationen.

Undervisningsminister Li Andersson på regeringens presskonferens 8.4.2020
Bildtext Undervisningsminister Li Andersson (VF) lyfter upp att en del barn har halkat efter i skolarbetet på grund av distansundervisningen.
Bild: Lehtikuva

Kommunerna ska få statsstöd för att kunna ge alla barn extra stöd för att ta igen kunskapsglappet hos en del elever. Flera barn ska få stöd då skolorna återgår till normal undervisning igen.

Regeringen drar sig inte för att lyfta lån, men finansminister Katri Kulmuni (Centern) understryker att bördan inte kan bli för stor så att "våra barn får lida". Finansministern preciserade inte exakt hur stor lånesumman blir.

Här kan du följa med vår liveblogg från onsdagens presskonferens:

Diskussion om artikeln