Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Är det okej att besöka stugan på påsken? Frågan ledde till livlig diskussion mellan Sarvsalöbor och stugägare

Från 2020
Uppdaterad 09.04.2020 10:53.
Stuga vid strand i skärgården.
Bildtext Många stugägare vill åka ut till stugan över påskhelgen. (Arkivbild).

Under påskhelgen är det vanligt att många stugägare åker ut till sina stugor, men i år sätter coronaviruset käppar i hjulet för en del stugägare.

Under den rådande coronaepidemin uppmanas finländarna att stanna hemma och undvika att röra sig i onödan. Är det då okej att åka till stugan över påsk eller bör sommargäster stanna hemma?

Den här frågan ledde till en livlig diskussion och en del heta känslor mellan en del Sarvsalöbor och några sommargäster i en tråd i en sluten Sarvsalögrupp på Facebook.

Borgåbon Marika Söderholm är en av dem som deltagit i diskussionerna. Söderholm har en stuga på Sarvsalö och hon planerar att åka dit över påsken i vanlig ordning.

- Jag ser över huvud taget inte det här som ett problem. Jag åker dit med egen bil och tillbringar mina dagar där på stugan med min familj. Dessutom har vi med oss allt som vi behöver så vi behöver inte åka någonstans eller vara i kontakt med andra människor, säger Söderholm.

Känner sig välkommen trots en del kommentarer

Enligt Söderholm skiljer sig vardagen på stugan inte alls från vardagen hemma. Hon påpekar också att stugorna på Sarvsalö är glest bebyggda.

- Man kan inte förbjuda människor att åka till sin sommarstuga om den finns i samma landskap, i det här fallet Nyland. På stugan är man ännu mera isolerad och med längre avstånd till andra människor.

Söderholm förstår att människor är rädda att bli smittade men konstaterar samtidigt att folk nu måste kunna använda sunt bondförnuft.

- Att man är jätteorolig för att bli smittad är förståeligt men alla måste ändå kunna tänka vad som är vettigt. Inget blir bättre av att man får panik.

En väg ute på landsbygden.
Bildtext Vid Ljungars ungdomsgård på Sarvsalö i Lovisa brukar startskottet till Sarvsalöåttan gå.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Trots en del negativa kommentarer i Facebooktråden känner sig Söderholm välkommen ut till stugan.

- Jag tänker mera att de som är av åsikten att sommargästerna inte skulle få komma ut till stugan kanske inte riktigt är insatta i hur det egentligen är. Så nej, jag känner mig inte ovälkommen.

Sarvsalöbornas åsikter påverkar inte heller Söderholm och hennes familjs beslut att åka ut till stugan.

- Det är jättesynd att det blir så här men alla reagerar så olika på situationen i världen. Vi kommer att åka ut till stugan helt som vanligt. Jag hoppas att vi ska få ett fint påskväder så att man kan vara ute och njuta i solen.

Ingen speciellt upprörd

Efter en rundringning till en handfull Sarvsalöbor visar det sig att ingen av dem är speciellt arg eller upprörd över att sommargästerna börjar hitta till ön.

De invånare Yle Östnyland talar med berättar att de inte är speciellt oroliga.

En av dem är Sarvsalöbon Britta Holmberg-Ek som också har deltagit i diskussionerna i den slutna Sarvsalögruppen på Facebook.

- Nej, jag är inte orolig på det sättet. Sarvsalö är ganska stort men det beror på hur många vi blir här. Jag är orolig om vi tänker på sjukvården. Hoppas att sommargästerna förstår att åka hem ifall de blir sjuka och inte börjar ta våra vårdplatser här.

Holmberg-Ek tror att allt går bra om alla sköter sig och är på sina egna områden.

- Jag skrev till exempel där i tråden att vägen är så bred att vi kan hållas på vardera sidan om vägen om vi träffas när vi är ute och promenerar. Vi måste alla ta vårt ansvar.

9.4.2020 Sarvsalöbor känner osäkerhet när sommargästerna besöker ön under påsken - Spela upp på Arenan