Det här vill pollinerarna ha nu på våren – kolla läget hos dig och upptäck vårtecken!
Naturen har fullt upp nu på våren. Ett litet frö blir gul maskros, humledrottningen letar efter en plats att bygga sitt bo och fjärilslarven väntar på att få testa sina vingar. Nu på våren finns det massor att upptäcka i naturen, och nästan allt har på något sätt med pollinering att göra.
Humlor, bin och fjärilar är livsviktiga för oss och fastän många av våra pollinerare håller på att försvinna skrämmande fort finns det sätt att hjälpa dem.
Vi har gjort ett bingo, där vi har listat några växter och blommor som är nödvändiga för pollinerarna nu på våren. Du hittar också vilka pollinerare vi ska uppmärksamma och vilka saker i din trädgård eller på balkongen som kommer till nytta.
Du kan skriva ut formuläret här ovanför och bege dig ut på upptäcktsfärd. Kolla in hur pollinerarna har det i din närmiljö.
För varje sak du hittar kan du ropa “Bee Happy” och kruxar för. Ditt mål är att få Bingo.
Ifall du inte lyckas kruxa för tillräckligt med rutor i din näromgivning, kanske pollinerarna behöver lite hjälp där. Då kan du istället hjälpa pollinerarna att få vad de behöver. Lyckas du kruxa för alla rutor är du pollinerarnas favorit!
Ta gärna med en vän eller din familj. Eller utmana grannen i påskbingo.
De här växterna och blommorna är viktiga på våren:
Sälg - Då pollinerarna vaknar tidigt på våren är de vrålhungriga men det finns nästan ingenting att äta. Sälgen är oftast den enda växt som kommit i gång med blomningen och bjuder pollinerarna på deras första måltid.
De flesta känner igen sälg eller vide för de ludna knopparna som brukar kallas videkisse. När vårsolen värmer blommar videkissarna ut och man kan se de gula blommorna.
Utan sälg och andra viden skulle pollinerarna ha svårt att överleva de första vårveckorna.
Om du vill locka fler humlor och bin till din trädgård kan du plantera en sälg eller någon annan videväxt eftersom de blommar tidigt på våren och ger den nektar som pollinerarna behöver.
Maskros - Binas absoluta favorit. Innehåller massvis med nektar och pollen. Det finns 900 olika sorter! Så många att experterna har svårt att se skillnad på dem.
Klipp helst inte gräsmattan förrän maskrosorna har blommat ut.
Krokus - Krokusens blommor är alltid välbesökta på våren. På menyn finns nämligen mycket pollen.
Satsa på krokusar i din trädgård eftersom de kan blomma redan i mars. Och vem gillar inte de första soliga uteserveringarna på våren?
Tussilago - Den första som blommar på våren då honungsbina vaknar. Tussilago bjuder på både nektar och pollen.
De är så fina att man gärna plockar dem men det är ingen idé för de vissnar med detsamma. Låt istället pollinerarna använda tussilagon som sin restaurang.
Körsbär - En storfavorit bland honungsbina eftersom blommorna ger mycket nektar. Den blommar i april, maj. En ordentlig pollinering säkrar både en god skörd och ger frukten bättre kvalitet.
Får du syn på våra surrande hjälpredor?
Bin och humlor är egentligen ganska lika människan i det avseendet att vi tycker om samma växter - de som doftar, smakar och ser goda ut, som t.ex kryddväxter, bärbuskar och fruktträd.
Vilda bin och humlor jobbar längre dagar än tama bin och är ute i alla väder, också när det blåser och regnar.
Deras matförråd räcker bara i ungefär tre dagar medan honungsbin kan ha reserver för en månad. Därför är det extra viktigt att vi hjälper till.
Humlan ser färgerna blått och gult bäst, därför söker den först efter den färgens blommor. Den röda färgen har humlan svårt att se, därför pollineras de röda växterna istället av fjärilar.
Blomfluga - Många förväxlar blomflugan med bin, humlor och getingar. Och det är precis vad blomflugan vill att vi ska göra. Den vill se ut som en geting så den lämnas ifred och ostört kan flyga runt bland blommorna.
Blomflugan är ofarlig och kan inte stickas för den saknar gadd. Den flyger knyckigt, kan både backa, flytta sig i sidled och stå helt stilla i luften. Det kan inte getingar.
Humla - Humlor är våra bästa pollinerare eftersom de besöker alla typer av blommor, de pollinerar varenda blomma de besöker och de flyger också vid kyligt väder, till och med i lätt regn.
Humlorna tar all sin näring från blommor. Pollen är den viktigaste näringen för larverna, men särskilt på våren är det viktigt att drottningen äter pollen. Då kan hon snabbt utveckla sina ägg och börja söka efter boplats.
Blommornas nektar är viktig energi för humlorna när de flyger omkring och samlar pollen.
Bi - Om inte de flitiga bina hälsar på i vår trädgård blir det inga äpplen, vinbär, körsbär, blåbär eller hallon.
Det finns massvis med insekter som fungerar som pollinatörer, men i Finland finns det ingen insekt som är lika viktig som honungsbiet.
Fjäril - Fjärilar är morgontrötta men gillar sol och du har lättast att hitta dem mitt på dagen. Tidigt på våren är det antagligen citronfjärilen som du först upptäcker.
Den vaknar ur sin vintersömn när solens strålar börjar värma. Då är den hungrig och vill ha nektar. Då är det en hane som har övervintrar på marken bland gräs och örter. Citronfjärilen gillar tussilago och klöver.
Fjärilslarv - De larver som vi hittar ute i naturen är oftast fjärilslarver. Det finns många olika och det är svårt att veta vilken typ av fjäril det är man ser.
Vill du få syn på nässelfjärilens larv ska du leta bland brännässlorna. Den finns bara där och är en riktigt hårding! Den varken bränner sig eller får utslag. Dessutom gillar larven att äta brännässla.
Ta inte bort brännässlor från trädgården för då har nässelfjärilen ingenstans att lägga sina ägg. Och då har vi inga nässelfjärilar heller. Ser du små svarta märken på brännässlan är det antagligen larvbajs.
Guldbagge - Guldbaggen ser ut som en grönskimrande guldklimp. De älskar solsken och flyger i soligt väder. De fullbildade skalbaggarna kommer fram till våren, i april eller maj.
Visste du att guldbaggens larver ofta bor i myrstackar. Myrorna anfaller dem inte för det tycker att larven luktar illa. Smart va?
Trädgården behöver inte städas varje fredag
Våra insekter jublar om du inte orkar städa. Då har de lättare att hitta någonstans att bo och överleva. Rishögar, torra lövsamlingar, gamla träd eller stubbar är deras lyxhotell.
Död ved - Bristen på död ved är den näst största orsaken till att insekter blir hotade i Finland berättar den senaste hotbedömningen.
Död ved är nödvändigt för att 180 arter bin, rovsteklar och getingar ska överleva.
Stubbe - Stubbar och gamla träd kan bli fina bostäder åt våra pollinerare.
Vilda bin saknar ofta boplatser och då är gamla träd och stubbar med håligheter och gångar efter skalbaggslarver ett perfekt ställe att bosätta sig.
Äng - Pollinerare stortrivs på blomstrande ängar och fält. En äng för humlan är som då du besöker mataffären. En massa godsaker och nyttigheter på ett och samma ställe. Väldigt behändigt.
Ängar är artrika och nästan alla våra växter behöver en pollinatör. När en blomma pollineras skapas nya frön som blir nya växter.
Insekthotell - Hittar du inget insekthotell, duger lerkruka lika bra. Av en lerkruka kan du bygga en bostad åt en humla. Vänd lerkrukan upp och ned och dekorera med mossa och gräs.
Humlor trivs bra i lerkrukor och takpannor som läggs eller grävs ner till hälften i marken.
Sand - En stor del av våra solitära bin (en grupp av flera arter som inte är honungsproducerande eller lever i samhällen) gräver själv hål i sanden och bor där.
Sandbin är i gång på våren och de är förtjusta i pollen från bärbuskar, och därmed effektiva bärbuskspollinerare.
Lämna gärna torra partier med sand på gården och var rädd om sandhål i din trädgård.
Artikeln är delvis skriven utgående från fakta från boken Känn igen 250 djur och växter, skriven av Björn Bergenholtz.
Den här artikeln är en del av Yles kampanj Rädda pollineraren. Kampanjen pågick 1.4–29.8.2020.