Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Egenland-programmets programledare Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala i skogen tillsammans med en skulptur som ser ut som ett litet barn.

Tio imponerande resmål i Finland som kombinerar konst och natur

Från 2020

Konst i naturen x 10

Museer och gallerier är inte de enda alternativen då du vill uppleva konst. Ibland kan naturen erbjuda en fantastisk konstupplevelse – i skogen, på landsbygden längs en åker, på en ö eller till och med under havsytan. Ta en titt på tio resmål som publiken har tipsat om, där konst möter natur.

Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

1. Oranki Art – den vilda konstskogen i Lappland

“Är det här ett konstverk eller ett staket som rasat omkull?” En miljökonstutställning i skogen, nära den svenska gränsen i Pello lockar besökaren att tappa bort sig och förundras.

Längs den kilometerlånga Orankiåsen finns över 80 konstverk som skapats under årens lopp och sedan fått omformas av naturens krafter.

Tanken föddes då en kompisgrupp fick idén att skapa konst i naturen, i skymundan för allmänheten. Men deras hemliga ställe blev ändå en av Finlands mest kända miljökonstutställningar som dessutom har skapat sig ett namn utomlands.

Oranki Art tog konst till skogen - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

2. Ögruppen Hytermä – Romu-Heikkis fantastiska rike i Kerimäki

Heikki Häyrynen var Kerimäkis legendariska länsman, även känd som Romu-Heikki, "Skrot-Heikki". Hans och frun Lillis arv, Hytermä naturskyddsområde, bjuder på en unik kombination av natur och historia vid sjön Puruvesi i Södra Savolax.

I Hytermä finns Häyrynens enorma samling av bland annat gamla allmogeverktyg, folkkonst och kvarnstenar. Han var intresserad av folklore och hembygdmuseet är hans verk.

På den natursköna ön kan man njuta av sjöutsikten samtidigt som man avnjuter sin medhavda picknick vid ett bord gjort av en stor kvarnsten.

Kvarnstenar var Romu-Heikkis speciella passion och av sådana byggdes öns största sevärdhet, nämligen det massiva minnesmärket Arbetets minne.

Hytermäöarna i Kerimäki - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

3. Parikkala statypark – en av de mest kända ITE-konstnärernas enorma verk

Här dansar, yogar, simmar och marscherar över 550 av den framlidne ITE-konstnären Veijo Rönkkönens betongstatyer. Människostatyerna är väldigt uttrycksfulla och till och med skrämmande, anser vissa. En del har äkta löständer.

Om somrarna finns det mycket i parken att beundra för alla som är intresserade av blommor och växter.

Rönkkönen var en personlig konstnär, med yoga som hobby. Det syns i parken, där en av de stora helheterna är en grupp på 255 mossbelupna statyer i olika yogaställningar.

Speciellt imponerande lär statyerna vara på natten, om man vågar ta sig till parken då. Statyparken finns i Parikkala, längs riksväg 6, alldeles intill östgränsen.

Parikkala statypark, Parikkala - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

4. Skulpturer under vattenytan – dyk ner till en konstutställning i Skärgårdshavets nationalpark

I strandvattnet strax utanför ön Dalskär kan man bekanta sig med en unik konstutställning under vattnet. Under ytan väntar sju skulpturer vars gemensamma tema är Östersjön.

Skulpturstigen är utmärkt med bojar och rep som går längs bottnen. Genom att följa dem kommer man åt att bekanta sig med skulpturerna som ligger på 2,5-4 meters djup.

Det är gymnasieelever från Åbo finska samskolas gymnasium som har skapat statyerna. Bland dem finns Sjöjungfrun, Blåmusslan och Havsörnen, som alla är skulpturer inspirerade av Östersjön och som utmanar oss att tänka på hur Östersjön mår och behovet av skydd.

Skulpturerna är förverkligade i samarbete med Forststyrelsen. En bit från stranden finns också skulptören Armi Nurminens verk Fiskboet.

Statyer under vattnet i Nagu - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

5. Den sjungande skogen – klingande konstverk på åsen i Suomussalmi

Den sjungande skogen bjuder på en helt unik samling av stora instrument. Den hittas ungefär en halv kilometer från Suomussalmi centrum, uppe på Kaunisniemiåsen.

Redan naturen som omger den Sjungande skogen är värd sin egen uppmärksamhet och gör stället värt att besöka. Att man dessutom kan kombinera utevistelsen med musik gör inte saken sämre.

Här kan man till exempel testa på världens största kantele. Instrumenten i den sjungande skogen har utvecklats specifikt för den här platsen, och är helt unika. Namnen på instrumenten är lekfulla: oksetti, paalutribula, humatoteemi. Några av instrumenten spelar sig själva med hjälp av vinden, som till exempel helinäpuu och linnupers.

Den som har tur kan råka stöta på blåklädda skepnader i skogen bland instrumenten. De kallas för Ilmatar. De deltar i föreställningar som arrangeras här; de vandrar omkring och spelar på ett slags flöjtinstrument.

Soiva metsä, Suomussalmi - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

6. Alpo Jaakolas statypark – en mystisk värld där natur och konst möts

Konstnären Alpo Jaakolas (1929-1997) statypark i Loimaa presenterar en konstnärs livsverk. Under sin livstid fick han en mystisk renommé och kallades för lermarkernas shaman och Leonardo i Loimaa.

Jaakola ville göra sina konstverk i skydd av skogen och började helt enkelt med att plantera träd på en åker i Loimaa. Med konsten ville han föra naturens talan och han skapade drömlika vyer.

På det fem hektar stora området står över 80 skulpturer gjorda av betong, stenbumlingar, skrot och trä. Där finns också huset som Jaakola bodde i, samt hans ateljé där han skapade.

Skulpturerna och byggnaderna är självständiga konstverk, men tillsammans bildar de en unik helhet vid skogens rand.

Alpo Jaakolas statypark i Loimaa - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

7. Mustarinda-huset – konst i urskogen i Hyrynsalmi

I urskogen som omringar det så kallade Mustarinda-huset kan man vandra i orörd skog samtidigt som man njuter av miljökonst. Själva huset är ett konstnärsresidens där det ordnas olika utställningar och evenemang.

I den unika gamla skogen runt huset kan man vandra längs utmärkta naturstigar, eller klättra upp i ett utkikstorn. I riktigt klart väder ser du 12 av de högsta fjällen i Kajanaland.

Sommaren 2019 byggdes en scen i skogen i närheten av Mustarinda-huset. Den första föreställningen på skogsscenen var ett internationellt verk, Trädoperan, som handlade om trädens hemliga liv.

Under de kommande åren blir det nya föreställningar på scenen, tills den efter hand förmultnar och igen blir en del av naturen.

Kultur och urskog i Hyrynsalmi - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

8. Jäppilänniemis konstväg – konstverk längs en landsbygdsväg i Imatra

Jäppilänniemi konstväg är en cirka tio kilometer lång bit landsväg som kantas av bybornas, lokala konstnärers och även mer långväga skapares konstverk. Ett av verken är skapat av självaste Albert Edelfelt.

Det var sommarinvånaren Raija Niemelä som kom på idén. Hon ville sammanföra traktens konstnärer och samtidigt pigga upp folk som turistade eller befann sig i området av andra orsaker.

Längs vägen finns ungefär 30 konstverk. De placeras ut på våren och plockas bort på hösten. En del av verken är bestående.

Jäppilänniemi konstväg i Imatra - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

9. Alpos savann – exotiska skrotdjur väcker förtjusning i Nummijärvi by

I Nummijärvi by i Kauhajoki finns ett exotiskt resmål där konst möter natur, nämligen Alpos savann. På ITE-konstnären Alpo Koivumäkis före detta potatisåker och i dess omgivning bor nu ett gäng färggranna djur.

Noshörningar snusar runt i gräset, tjuren är redo för attack med hornen spetsade. Örnen breder ut sina vingar och älgen trampar stolt omkring med alert blick.

Djuren som är tillverkade av skrotmetall, trä, gummi och plastavfall har väckt stor uppmärksamhet på konstutställningar. Även utomlands.

Savannen är öppen för besökare under somrarna. Om konstnären är hemma berättar han gärna för alla intresserade om sina verk.

Alpo har en savann i Nummijärvi - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

10. Kulturstigen i Martinniemi – från träskallar till historia i Haukipudas

Längs med Martinniemi kulturstig kan man gå på en fantasikittlande vandring mitt i naturen. Stigens specialitet är små trästatyer, de så kallade träskallarna som är gjorda av musikern Jyrki Mäki. Träskallarna finns här och där runt omkring naturstigen.

Sågverk och båtvarv är en viktig del av traktens historia, och längs naturstigen kan man ta del av den. Man får även bekanta sig med den lokala författaren Joni Skiftesviks verk som anknyter till trakten och omgivningen.

Jyrki Mäki och hans musikerkollega Jukka Takalo, känd från bandet Aknestik, ordnar varje sommar en picknick som vid det här laget har blivit en tradition, Magiska Martinniemi. Det bjuds på lokal konst, kultur och musik.

Träskallarnas stig i Martinniemi - Spela upp på Arenan
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad

Här har vi redan varit

Egenland

Publiken gör Egenland
Vi erbjuder inspiration och tips för resor i Finland. Vi presenterar era, era, publikens, bästa och originellaste tips på annorlunda kultur: platser, personligheter och evenemang.

På Egenlands karta hittar du över 100 resmål i hela Finland.

Kolla in våra restips på Yle Arenan:

  • Över 100 korta videor och tre säsonger av tv-programmet Egenland
  • Mer info i form av längre artiklar och temapaket
  • Fjärde säsongens nya tv-avsnitt publiceras den 31.5.2021.

För glimtar av vårt unika land och dess människor kan du följa Egenland på instagram @egenland

Är du intresserad av att utbyta tips om unika resmål i Finland? Då är du varmt välkommen med i facebookgruppen Poikkea polulta/På andra vägar. Gruppen administreras av Egenland-redaktionen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln