Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brant uppsving för SDP i Yles nya partimätning - "folket stöder regeringens krisåtgärder"

Från 2020
Uppdaterad 09.04.2020 08:24.
Graf över väljarstöd.
Bildtext Yles senaste opinionsmätning.

Socialdemokraterna har gått rejält uppåt, enligt Yles senaste partimätning. Sannfinländarna har ändå fortfarande det största väljarstödet, men marginalen till SDP är försvinnande liten.

Medan SDP når upp till 19,6 procent ligger Sannfinländarna på exakt 20 procent.

Det är folkets stöd för regeringens krisåtgärder som avspeglar sig i ett ovanligt stort tre procentenheters uppsving för statsministerpartiet Socialdemokraterna.

Partiets ökade stöd kommer speciellt från De grönas och Vänsterförbundets väljare. Också övriga regeringspartier tycks förlora väljarstöd till Socialdemokraterna enligt Tuomo Turja på Taloustutkimus.

Att Sannfinländarna fortfarande toppar mätningen beror på att intervjuerna för enkäten inleddes innan coronakrisen tog skruv, menar Turja.

- SDP har varit Finlands populäraste parti i tre veckor nu

Speciellt är det bland 35-64-åringar som SDP blivit populärare. Männen är nu mer benägna än tidigare att ge sitt stöd till Socialdemokraterna. Det är bland tjänstemännen och arbetarna som SDP:s stöd stigit mest.

Att stödet stigit såpass mycket är exceptionellt men det är i linje med andra opinionsmätningar som visat att en klar majoritet av folket stöder regeringen och statsministerpartiet, säger Turja.

Större väljarpassivitet får Sannfinländarna att gå back

Sannfinländarna har ändå inte tappat väljare till SDP. I stället finns det nu en större andel av Sannfinländarnas väljare som inte överhuvudtaget uppger vilket parti de stöder.

- Hos dem som röstade på Sannfinländarna i förra riksdagsvalet finns det nu de förflyttat sig till läktaren, säger Turja

Trots att partiets popularitet sjunkit är Sannfinländarna fortfarande störst bland arbetarna.

För de övriga partierna är stödet stabilt. Samlingspartiet ligger på 17,6 och Centern på 12,4 procent. De gröna når upp till 12 procent medan Vänsterförbundets stöd är 7,9 procent.

Av de mindre partierna får SFP 4,1 och KD 3,9 procents stöd medan Rörelse Nu backar till 1,3 procents stöd.

Mätningen utfördes av Taloustutkimus och har en felmarginal på +/- 1,4 procentenheter. 3 921 personer svarade på enkäten mellan den 4.3 och 7.4 2020.

Diskussion om artikeln