Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rädsla får många att tro på rykten och alternativa metoder - hur ska man orientera sig fram bland all information om corona?

Från 2020
Coronavirustest i Borgå.
Bildtext Tvätta händerna med tvål och varmvatten minst 20 sekunder. Torka med papper eller en ren handduk. Ersätt inte, utan komplettera, handtvätten med handsprit.
Bild: Markku Rantala / Yle

I och med coronavirusets framfart är det naturligt att de flesta vill skydda sig så gott de kan för att inte bli smittade. Men i takt med virusspridningen, sprids även felaktiga påståenden för hur du kan skydda dig från covid-19.

Myndigheterna uppmanar oss till god handhygien och social distansering för att minska risken att bli smittad av coronaviruset. Men det är många som vill dela med sig av goda råd i dessa tider. Och i sin oro kan det vara lätt att tappa bort sig i den ocean av information som sprids om covid-19.

Ett exempel som fått fart på sociala medier är att man kan skydda sig från viruset genom att dricka vatten var femtonde minut och hänga tvätten i bastun.

De ovannämnda påståendena stämmer inte. De kommer från en felaktig text som spridits på sociala medier.

Då man känner sig hjälplös är det lätt att ta till alla metoder som man kommer åt.

Föreningen Vastalääke har aktivt deltagit i diskussionen om coronaviruset och de påståenden som dykt upp i samband med dem.

- Det som är viktigt i det här läget är att man sållar i sitt informationsflöde och läser det som WHO och THL berättar om coronaviruset, inte det man läser på sociala medier eller hör av sina kompisar. Felaktiga rykten sprids fort, säger Mia Muhonen, läkarstudent vid Åbo universitet och medlem i Vastalääke.

Läkarstudent Mia Muhonen.
Bildtext Mia Muhonen säger att man inte blint ska tro allt vad kompisarna säger.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Föreningen Vastalääke grundades av läkarstudenter vid Åbo universitet år 2018 för att bidra med vetenskaplig fakta i hälsovårdsfrågor och belysa felaktiga och oklara hälsopåståenden som ökar i medierna, i synnerhet i de sociala medierna.

Föreningen premierades i år för Året journalistiska gärning.

Kan man äta värkmedicin? Är 5G farligt?

Då hälsovårdsministern i Frankrike för några veckor sedan lyfte fram en forskning som påvisade att ibuprofen kan förvärra coronasymtomen, väckte det många frågor kring värkmedicin som Vastalääke svarat på.

- Den forskningen är inte pålitlig och handlar inte om covid-19 utan om andra infektioner. Fimea och WHO konstaterar att man kan använda båda ibuprofen och paracetamol ifall man har coronasymtom. Och om man har hög feber kan man ta båda samtidigt, säger Muhonen.

Särkylääkehylly apteekissa
Bild: Tiina Karppi / Yle

5G-nätverk har också pekats ut som en bov i pandemin. Utomlands har 5G master bränts för att det gått rykten om att 5G gett upphov till coronan.

Enligt Muhonen är det 5G-motståndare som ligger bakom den här konspirationsteorin.

- Tanken baserar sig på att Afrika har färre coronasmittade, och l Afrika finns det färre 5G-master. Kina tog dessutom i bruk 5G i flera städer, bland annat i Wuhan, före coronaepidemin. Men 5G och corona har inget samband. 5G-nätverket är inte farligt för människan.

Mobilmast och satellitmottagare.
Bildtext 5G pekades ut som orsak till coronaviruset. Påståendet stämmer inte.
Bild: Mostphotos

Rädsla och oro kan få människor att ta till drastiska metoder

Enligt Muhonen finns det stora risker med alla felaktiga hälsopåståenden kring coronaviruset.

Risken är exempelvis att man inte skyddar sig själv och andra på rätt sätt. Man kan dessutom skada sig själv och i värsta fall motverka det arbete som görs för att begränsa virusets spridning.

Relativt nyligen uppdagades det att efterfrågan på silvervatten blivit större under coronakrisen.

- En del är förskräckta och desperata på grund av situationen i världen och förlitar sig därför på alternativa metoder som silvervatten. Men oberoende av världsläget är det människor som ändå använder silvervatten och de passar på att nu under den här krissituationen lyfta fram sina ideologier och få mer supportrar.

Nainen pukee suojavarusteita.
Bildtext Coronavirusets framfart har gjort många rädda.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Rädsla och ångest är närvarande bland många, vilket kan få en del att ta till drastiska metoder för att skydda sig själva, konstaterar Muhonen.

- Såklart förstår jag att människor är rädda, och det finns skäl till oro i och med att situationen är allvarlig. Då man känner sig hjälplös är det lätt att ta till alla metoder som man kommer åt.

- En del är metoder som rekommenderas av myndigheterna, men tyvärr finns det en del som tror att de kan skydda sig med metoder som baserar sig på falska påståenden. Det är jätteviktigt att ändå följa myndigheternas rekommendationer i det här läget.

Så hur kan vi då skydda oss på bästa sätt?

Än en gång återkommer vi till några få saker: social distansering, hosta i armvecket, använd bara engångsnäsdukar och tvätta händerna.

Tvätta händerna med tvål och varmvatten minst 20 sekunder. Torka med papper eller en ren handduk. Ersätt inte, utan komplettera, handtvätten med handsprit.

- Alla köper handdesinfektionsmedel just nu men handtvätt är egentligen det viktigaste för att undvika spridning. Tvål bryter ner membran på coronaviruset som består av fett. Desinfektionsmedel fungerar inte på samma sätt som tvål men är bra då det inte är möjligt att tvätta händerna.

Ett par intvålade händer.
Bild: Mostphotos \ Copyright 2011-2012 Kozzi.com