Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Myggbett och getingstick hör sommaren till – groblad och daggkåpa kan lindra plågan

Från 2020
Uppdaterad 10.05.2021 16:20.
– några enkla tips för att behandla sticken på naturlig väg - Spela upp på Arenan

Snart är det sommar och med den kommer myggbett, nässelbränna och getingstick. Här är några enkla tips för att lindra klåda på naturlig väg.

Insekternas värld är fascinerande på många sätt. Ett bis tillvaro kan vara både dramatisk och våldsam när det enda biet egentligen vill är att samla in nektar och pollen och sköta om sitt bisamhälle.

Men man måste ju försvara sig mot inkräktare och det gör bin liksom många andra insekter och en del växter med hjälp av små doser gift.

För de flesta är bi-, mygg- och nässelgift inte särskilt farligt, bara obehagligt. Andra reagerar kraftigare. Men i en vanlig gräsmatta kan man hitta lindring mot betten.

Naturligt antihistamin

Groblad har en antihistamineffekt som gör att de lindrar kroppens reaktion på bett och stick. Bladen fungerar bra på alla slags insektsbett: myggor, hästflugor, myror, bin och getingar.

Groblad som växer i gruset.
Bildtext Gnugga grobladet så att saften tränger fram för bästa effekt på svullnader.
Bild: Monica Storm / Yle

Lägg ett blad på bettet och fäst med en tejpbit så går svullnaden ner och klådan lindras.

Myggbett får man oftast fler än ett av och då kan det vara bättre att gnugga bladet mellan fingrarna så att saften tränger fram och gnida in den på betten.

Groblad växer i gräsmattor och längs gångvägar.

Daggkåpa brukar också finnas i gräsmattan. De små veckade bladen fungerar på liknande sätt som groblad men är inte lika effektiva.

Daggkåpa i närbild.
Bildtext Använd daggkåpan på samma sätt som groblad.
Bild: Yle/Monica Storm

Tricket med nässlor

Brännässlor är fulla av brännhår som är formade som små rör med en droppe myrsyra inuti. Brännhåren är sköra och går av när man råkar komma åt dem. Röret med myrsyra tränger in i huden och orsakar irritation.

Nässlor.
Bildtext Lindra skador av brännässlan med saften av densamma.
Bild: Yle/Monica Storm

Ett gammalt knep för att lindra nässelbränna är att rulla ihop ett nässelblad, gnugga fram saften och stryka den på det irriterade området.

Groblad ger bättre effekt men det fina med att behandla nässelbränna med nässlor är ju att de alltid finns till hands om man just bränt sig.

Hemligheten med att inte bränna sig när man plockar nässlor är att närma sig nässlan lugnt och sansat och ta ett bestämt tag om stjälken eller bladet. Då krossas brännhåren istället för att gå av och man bränner sig inte.

Hand och brännässla.
Bildtext Genom att ta ett stadigt grepp om nässlan undviker du nässelbränna.
Bild: Monica Storm / Yle

Skydd mot fästingar

Fästingar kan bära på smitta och därför bör man helst undvika att de fäster på kroppen.

Ett enkelt knep som kan hjälpa är att bära nylonstrumpbyxor under byxorna när man vistas i högt gräs och sly. Det verkar som att fästingarna inte får fäste på den glatta ytan och de tar sig inte igenom strumpan.

Det är viktigt att söka igenom kroppen efter fästingar när man kommer in på kvällen, vare sig man burit nylonstrumpor eller ej.

Om man får en fästing ska man ta bort den så snart som möjligt med en pincett eller en fästingborttagare, sådana finns att köpa på apoteket. Man ska inte smörja något på fästingen innan, bara ta bort den.

Känslighet mot myggbett

Vissa är riktigt känsliga för myggbett, betten sväller upp och blir väldigt stora. Ett bra tips då är att ha en flaska eterisk olja från lavendel hemma.

Eteriska oljor ska man vanligtvis inte ha direkt på huden eftersom de är alldeles för starka, men lavendel är undantaget. En droppe på ett uppsvällt myggbett får svullnaden att lägga sig och bettet slutar klia.

Lavendelolja kan man köpa i hälsokostaffärer, tänk bara på att det ska stå “100% eterisk olja” och det latinska namnet ”Lavandula angustifolia” på flaskan. Doftolja med lavendeldoft fungerar inte på myggbett.

Observera att den som är allergisk mot bigift alltid måste använda lämplig medicinsk behandling vid eventuella stick. De här tipsen riktar sig till icke-allergiker.

En flaska eterisk olja av lavendel, en kvist lavendel och ett par nylonstrumpbyxor på ett träbord i trädgården.
Bild: Yle/Monica Storm

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln