Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa kan få in 23 miljoner mindre i skatteintäkter på grund av coronakrisen: "Kommer att ta år innan vi är i det läget vi var före krisen"

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 16:46.
Tomas Häyry välkomnar Svenska folkpartiet till Vasa för att hålla partidag.
Bildtext Vasas stadsdirektör Tomas Häyry tror på kämpiga tider, men ser med tillförsikt på framtiden. Arkivbild.
Bild: Johan Hagström

Coronakrisen drabbar kommunernas ekonomi hårt. Enligt kommunförbundets skatteprognos räknas kommunernas skatteförluster i miljoner euro.

Kommunförbundets uppdaterade skatteprognoser baserar sig i huvudsak på olika prognosinstituts uppskattningar om coronaviruskrisens inverkan på den ekonomiska utvecklingen.

Och det är dyster läsning för de österbottniska kommunerna.

KommunPreliminär uppskattning av avvikelse skatteprognos - budget
Jakobstad- 6,5 miljoner
Kaskö- 400 000
Korsholm- 4,2 miljoner
Korsnäs- 660 000
Kristinestad- 550 000
Kronoby-1,66 miljoner
Larsmo- 947 000
Malax- 1,3 miljoner
Nykarleby- 2,1 miljoner
Närpes- 2 miljoner
Pedersöre- 2,3 miljoner
Vasa- 23 miljoner
Vörå- 1,6 miljoner

Speciellt Vasa sticker ut ur mängden. Staden förväntas få 23 miljoner euro mindre i skatteintäkter. Bland annat permitteringarna på Wärtsilä inverkar stort.

- Det är klart att de effekter som kommer därifrån är att det blir ett rejält skattebortfall, men det skulle det bli oavsett på grund av coronakrisen. Vi ser redan att skatteintäkterna sackar efter, säger stadsdirektören Tomas Häyry.

- Huvudsaken är att våra företag klarar sig, men de måste ta till mycket tråkiga åtgärder som krävs för att klara sig genom krisen, så att man sedan igen kan gasa på när det lättar upp.

Regeringen stöder kommunerna

Vasas ekonomi har inte varit den bästa, men det såg ljusare ut nu då bokslutet för förra året visade ett överskott på 7,1 miljoner euro efter tuffa sparåtgärder.

Häyry medger att coronakrisen kom vid ett dåligt läge.

- Det kommer att ta flera år innan vi är tillbaka i det läget vi var före krisen. Men vi kommer att klara oss ur den här krisen. Vi har visat det förr att vi tar oss ur tuffa situationer i Finland.

Enligt Häyry kommer kommuner att få det jättekämpigt ekonomiskt, men regeringen har lovat stödpaket till kommunerna för de skattebortfall som coronakrisen har orsakat.

- Det kommer inte att räcka till i sin helhet, men jag förstår att man försöker få lite tro i verksamheten. Om ingenting händer och inget extra stöd kommer så kommer kommunerna att ha det superkämpigt.

Enligt Häyry bör staten också lätta på kriterierna för en kriskommun och sedan genom en ökad låneupptagning för den offentliga sektorn först klara av krisen och sedan börja bygga upp en ekonomisk hållbarhet inför de närmaste åren.

- Det kommer att kräva uppoffringar och det kommer att vara kämpiga tider, men tillsammans kommer vi nog att fixa det här.

Stadsstyrelsen beslöt om permitteringar

Stadsstyrelsen beslöt vid sitt sammanträde på onsdagen att permitteringar kan inledas i de funktioner och enheter inom staden som är stängda eller där servicebehovet eller -efterfrågan har minskat på grund av coronapandemin.

Permitteringarna gäller de arbetstagare och tjänsteinnehavare inom Vasa stad för vilka staden under coronasituationen inte rimligen kan ordna annat lämpligt arbete eller utbildning som motsvarar arbetsgivarens behov.

- Parallellt med förberedandet av åtgärderna har man redan utrett och kommer ännu att utreda personalens möjligheter och vilja att tillfälligt övergå till andra uppgifter som blir lediga, berättar personaldirektör Tuulikki Kruhse-Poutanen.

Stadsstyrelsen gav befogenheter att genomföra permitteringarna till koncernförvaltningens personal-serviceområde samt till resultatområdesdirektörerna, vilka fattar beslut om den personal som ska permitteras och permitteringarnas längd.

Permitteringarna förläggs till början av maj och deras längd varierar beroende på hur nödvändiga uppgifterna är och på servicebehovet.

Diskussion om artikeln