Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ris och ros för regeringens tilläggsbudget: "Glädjande att regeringen lagt märke till människornas nöd och oro"

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 18:06.
En pojke sitter och gör skolarbete vid ett bord. På andra sidan bordet sitter en kvinna och jobbar på en bärbar dator.
Bildtext Föräldrar som stannar hemma från jobbet för att vårda ett barn under tio år ska få ansöka om temporärt stöd.
Bild: Lehtikuva

Regeringen Marin presenterade på onsdagen en andra tilläggsbudget med omfattande stödåtgärder. Regeringen får både beröm och kritik för åtgärderna den föreslår.

Kommunförbundet tackar regeringen för att den beaktar städernas och kommunernas nöd. Kommunerna ersätts bland annat för försenade skatteintäkter.

Regeringen lovar kommunerna och sjukvårdsdistrikten tilläggsstöd för minst en miljard euro sammanlagt i samband med nästa tilläggsbudget, som ges i maj.

Summan är i linje med Kommunförbundets egna uppskattningar om vad som behövs i krisens första skede.

- Eftersom ingen ännu känner till vad krisen till slut kommer att kosta måste situationen ständigt utvärderas och beredskap för tilläggsåtgärder finnas, säger Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen.

Tack för det temporära föräldrastödet

Regeringen föreslår att en förälder som på grund av coronavirusepidemin stannar hemma från jobbet för att vårda ett barn under tio år kan ansöka om temporärt stöd.

Finlands fackförbunds centralorganisation, FFC, tackar regeringen för initiativet.

- Det är glädjande att regeringen lagt märke till människornas nöd och oro över den egna utkomsten under epidemin, säger chefsekonom Ilkka Kaukoranta.

Enligt FFC har regeringen också fattat många andra bra beslut, med hjälp av vilka den reagerar på epidemin och dess ekonomiska konsekvenser.

Däremot väntar regeringen till höstens budgetförhandlingar med att dra upp riktlinjerna för den ekonomiska politiken som helhet och de åtgärder som behövs för att stärka den offentliga ekonomin, konkluderar FFC.

Företagarna känner ”liten besvikelse”

Enligt Företagarna i Finland innehåller stödåtgärderna som regeringen presenterade på onsdagen många bra element.

Som exempel nämns bland annat stöd för företag på landsbygden, den höjda fullmakten att bevilja lån via Business Finland och kapitaliseringen av Finlands industriinvestering för att inrätta ett nytt stabilitetsprogram.

Som helhet beskriver Företagarna i Finland ändå innehållet i tilläggsbudgeten som en liten besvikelse.

- Paketet innehåller för lite direkt stöd, och företagen får ta del av stöden för långsamt, säger verkställande direktör Mikael Pentikäinen.

Politikerna aktiva med att kommentera

Rikspolitikerna har kommenterat tilläggsbudgeten och de ekonomiska utsikterna aktivt. Den politiska oppositionen hittar många bra bitar i regeringens stödpaket, men kritik förekommer också.

Samlingspartiets partiordförande Petteri Orpo tweetar att det direkta stödet till företagen stannade på 450 miljoner euro. Enligt Orpo hjälper detta inte företagen i deras akuta kassakris. Orpo har också noterat att restaurangerna inte får något eget stöd.

Kristdemokraternas riksdagsgrupps ordförande Päivi Räsänen förundrar sig över att regeringen håller fast vid sitt regeringsprogram och dess "föråldrade principer".

Tillägg klockan 18:05: politikerkommentarer.

Diskussion om artikeln