Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet delar ut över 700 000 euro i stöd till föreningar – Åland Uniteds sportchef: ”Det lättar för oss”

Från 2020
Uppdaterad 08.04.2020 17:13.
Vilma Hakala gör mål mot Åland United.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

103 föreningar ansökte om stöd och 99 fick det då Bollförbundet delade ut pengar till sina medlemsföreningar för att underlätta under coronakrisen. HJK fick det enskilt största summan av alla föreningar.

Bollförbundet har gått in för att hjälpa klubbarna ekonomiskt under coronakrisen. En miljon euro kommer att delas ut för att täcka akuta utgifter.

Klubbarna kan ansöka om bidrag till slutet av april men redan nu har stödpengar delats ut. Bollförbundet meddelar att man fick in 103 ansökningar under de första dagarna och 99 klubbar beviljades stöd.

– Vi har fått stöd vår ena heltidsanställda personal. Det lättar för oss, allt som kommer in är plus, säger Åland United:s sportchef Mikael Virta till Yle Sporten.

Hur ser det ur för er just nu?

– Just nu har vi pengar så vi klarar oss. Stora delar av våra sponsorintäkter har vi fått in eller är på kommande. Jag kan inte säga hur mycket tapp det blir i fall det är samarbetspartners som inte klarar av det.

– I nuläget kan jag inte säga hur det riktiga slutresultatet blir, det beror mest på när vi kan börja spela matcher och hur många det blir, säger Virta.

Totalt delas 723 000 euro ut i den första fasen och HJK fick den enskilt största summan för sina 45 heltidsanställda.

20 miljoner till idrotten

Finlands regering presenterade i dag också sin andra tilläggsbudget på drygt fyra miljarder euro. Idrotten kommer att få 19,6 miljoner av stödpaketet och enligt olympiakommitténs vd Mikko Salonen är det ett första steg i rätt riktning.

Enligt en undersökning som Finlands Olympiska kommitté gjort kommer finländsk idrott att förlora närmare 80 miljoner euro på grund av coronaviruset.

– Även kommunerna borde skapa stödpaket. Det kan till exempel vara lönestöd eller att inte kräva någon hyra, säger Salonen i ett pressmeddelande.