Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Huvudentreprenören Skanska har polisanmält misstänkta hot mot arbetare på Olympiastadion

Från 2020
Helsingin Olympiastadion, ilmakuva
Bildtext Byggföretaget Skanska ger svar på tal efter MOT:s granskning av Olympiastadions renovering.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

MOT:s granskning av renoveringen av Olympiastadion avslöjade problem såsom obetalda löner, olagliga avtal och dödshot. Nu har huvudentreprenören Skanska gjort en brottsanmälan av de misstänkta hoten, rapporterar Yle Uutiset.

Samtidigt gör Skanska ändringar i sin verksamhet för att se till att liknande problem inte uppstår inom företaget på nytt.

I MOT:s program berättade en anställd att det gått så långt att han blivit dödshotad.

MOT:s avslöjande visade också att Skanska sagt upp en underleverantör på grund av oklarheter. Skanska har också försatt några underleverantörer i betalningsförbud under tiden man utrett arbetsgivarens skyldigheter.

– Vi är mycket besvikna och ledsna över att våra underleverantörer har fått utstå olämplig behandling på Skanskas byggplats. Det här är inte acceptabelt och vi avser att hantera situationen med de medel som vi har som huvudentreprenör, säger Skanskas anställningschef Anu Aspiala i ett pressmeddelande.

Skanska lovar ändringar i fråga om språk

Skanska kommer att utreda om samarbetet med underleverantörerna kan fortsätta. Betalningsförbudet betyder att man inte kan göra uppföljningsorder från företagen i fråga.

Skanska säger också att man kommer att bättra introduktionen av anställda på byggarbetsplatser i framtiden.

I MOT:s utredning kom det fram att de anställda ibland inte förstått det språk som arbetet har fungerat på.

Alla som jobbar med byggandet av Olympiastadion har nu fått ett brev på finska och svenska där det finns information om arbetsgivarens lagliga skyldigheter. De ombeds och uppmuntras ta kontakt med Skanskas anställningschef om de inte fått den lagstadgade lönen eller om de behandlats felaktigt.

Samma brev finns i personalrummet på arbetsplatsen.

– Vi kommer också att översätta brevet till andra nyckelspråk som används av underleverantörernas anställda, säger Aspiala.

Skanska vill träffa sina anställda

Skanska strävar efter att träffa alla de anställda som deltog i programmet.

– Granskningen av underleverantörernas löneinformation kräver samtycke av varje enskild person eftersom det är fråga om personuppgifter, säger Aspiala.

Renoveringen av Olympiastadion har sysselsatt drygt 5 500 personer mellan åren 2017 och 2020.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Skanska on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Olympiastadionilla tapahtuneista uhkailuepäilyistä" skriven av Reeta Salminen. Översättningen gjordes av Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln