Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ät gott, drick måttligt och njut – men bara med kärnfamiljen: Här är läkarens råd inför påsken

Från 2020
Uppdaterad 09.04.2020 06:28.
Överläkare Heikki Kaukoranta.
Bildtext Överläkare Heikki Kaukoranta säger att Österbotten har lyckats hålla tillbaka smittan otroligt bra.
Bild: Yle/Filip Stén

Sätt guldkant på tillvaron, glöm ångesten för en tid och sätt fokus på vårsolen och familjen. Så kunde man sammanfatta överläkare Heikki Kaukorantas råd inför påskfirande i coronatider.

Kaukoranta säger att Österbotten har lyckats hålla tillbaka smittan otroligt bra. Det visar att det vi gör fungerar och därför ska vi fortsätta på samma linje också över påsken.

- Man borde fira påskhelg hemma, äta bra, dricka måttligt och trivas med familjemedlemmar. Lära er ett nytt spel, vandra i naturen. Det är sådant man borde göra, säger Kaukoranta.

Men allt det här ska man göra med kärnfamiljen, alltså de man bor tillsammans med, påminner Kaukoranta om.

- Men ingen ska behöva eller orkar ens leva med någon slags ångest 24/7. Så nu får vi tänka att det är vår och att vi ska njuta även i de här omständigheterna.

Är du nöjd över hur österbottningarna klarat restriktionerna på grund av coronaviruset?

- Jag är inte nöjd, jag är stolt. Utan var och ens insats hade vi inte alls lyckats så här bra. Det är nämligen inte enbart vårdens uppgift att tackla epidemin, utan det är var och en, du och jag.

Tålamod behövs

Kaukoranta påminner också om att det vi gör nu kommer att visa sig om 2-3 veckor. Därför ska man inte andas ut och börja umgås i grupp igen.

- Det är inte tid att slappna av nu. Vi måste hålla kvar den här kursen. Det tar inte så många veckor eller månader innan vi har tacklat den här epidemin. Vi behöver alla ha tålamod och mod att som individer göra de åtgärder som krävs och som vi redan har lärt oss. Det har gått jättefint genom hela samhället, att var och en vet hur man ska agera.

Diskussion om artikeln