Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kiekko-Espoo nära avancemang till Mestis – även Borgålaget Hunters fick frågan men tackade genast nej

Från 2020
Uppdaterad 09.04.2020 08:58.
Arkivbild på sportchefen och chefstränaren Kim Hirschovits.
Bildtext Arkivbild på sportchefen och chefstränaren Kim Hirschovits.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Nästa säsong kan 14 hockeylag spela i Mestis som är den näst högsta serienivån. Fyra lag från Finlandsserien tilläts ansöka om avancemang och två lag, FPS och Kiekko-Espoo, nappade på erbjudandet. Nu är det upp till förbundet att formellt bestämma om klubbarna får ta klivet upp.

Ishockeyligan Mestis meddelar att två nya lag ansöker om att få spela i serien i höst. Det handlar om Kiekko-Espoo och FPS.

I slutet av mars bestämde Ishockeyförbundet att Mestis kan utvidgas med två lag och bestå av 14 klubbar säsongen 2020–21. Den ursprungliga tanken var att Mestis två sämsta lag och Finlandsseriens två bästa lag skulle kvalspela om två platser, men coronaepidemin tvingade förbundet till en speciallösning.

De fyra kvarvarande lagen i den avbrutna Finlandsseriens slutspel – D-Kiekko, FPS, Hunters och Kiekko-Espoo – tilläts ansöka om avancemang. Om fler än två lag hade ansökt, skulle förbundet ha bestämt vilka två klubbar som hade haft bäst förutsättningar att spela i Mestis.

Två ansökningar

Förbundet kom lätt undan eftersom bara två av fyra klubbar meddelade att ansöker, Kiekko-Espoo och FPS. Förbundet ska snart gå igenom pappren och sedan formellt bestämma om klubbarna kan tilldelas en Mestislicens.

Hunters från Borgå meddelade omgående att klubben inte är intresserad av en plats. Beslutet motiverades med den uppkomna coronasituationen och ovissa ekonomiska framtidsutsikter. Dessutom var det inte möjligt att på kort varsel utföra förbättringar av ishallen.

En klubb som däremot vill uppåt är Kiekko-Espoo. Kiekko-Espoo spelade i FM-ligan säsongerna 1992–1998. Sommaren 1998 bytte Kiekko-Espoo namn till Blues. Esbos hockeyflagskepp gick ändå i konkurs våren 2016 och staden har sedan dess varit utan ligalag.

Ett annat Esbolag, Espoo United, spelade däremot två säsonger i Mestis (2016–18), innan även den klubben fick sätta lapp på luckan för gott.

Kim Hirschovits projekt

Våren 2018 bestämde sig ett antal hockeyprofiler med Kim Hirschovits i spetsen att återuppliva anrika Kiekko-Espoo och laget har sedan dess hunnit med två säsonger i Finlandsserien.

Den tidigare ligastjärnan Hirschovits fungerar som både chefstränare och sportchef. Ligarävar som Jani Nieminen, Lauri Taipalus, Ilmari Pitkänen och Teemu Ramstedt representerade Kiekko-Espoo under säsongen.

Kiekko-Espoo spelar sina hemmamatcher i Hagalunds idrottspark i en arena som är byggd 1999 och har plats för nästan 7 000 åskådare.

Redan beviljade Mestislicenser för säsongen 2020–21:

Hermes
Hokki
IPK
Jokipojat
Ketterä
KeuPa HT
Koovee
K-Vantaa
Peliitat
RoKi
SaPKo
TUTO Hockey

Diskussion om artikeln