Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL publicerade sista draftrankningarna – Europachefen Göran Stubb motiverar sin lista där Anton Lundell är trea: "Han har helt och hållet uppfyllt förväntningarna"

Från 2020
Göran Stubb till vänster. Tim Stützle uppe till höger och Anton Lundell nere till höger.
Bildtext Göran Stubb till vänster. Tim Stützle uppe till höger och Anton Lundell nere till höger.
Bild: All Over Press

Före nästa hockeysäsong drar igång ska NHL-klubbarna roffa åt sig hockeylöften. Den 85-årige hockeylegendaren Göran Stubb rankar juniorspelare i Europa och hans gäng har precis offentliggjort sin rankning. Listan toppas av en tysk och Anton Lundell är bästa finländare på en tredjeplats.

På onsdagen publicerade ishockeyligan NHL sina sista rankninglistor inför draften. HIFK-centern Anton Lundell tippas gå som blåvit etta och han är rankad som trea bland de europeiska utespelarna.

Fyra olika listor presenterades: nordamerikanska utespelare, nordamerikanska målvakter, europeiska utespelare och europeiska målvakter. Det är spelarens senaste klubbadress, och inte nationaliteten, som avgör på vilken lista han hamnar.

NHL:s centralscoutingbyrå ligger bakom listorna och det är hockeylegendaren Göran Stubb som leder verksamheten i Europa.

– Jag har nio killar i Europa, säger han till Yle Sporten.

– Vår uppgift är att bidra med en second opinion, vi tipsar klubbarna om vem det lönar sig att se på i Europa. Klubbarnas chefsscouter kommer sedan till Europa och ser de viktigaste turneringarna och följer spelarna som finns på våra listor.

Sommaren 2019 reserverade New Jersey som väntat jänkaren Jack Hughes med sitt förstaval.
Bildtext Sommaren 2019 reserverade New Jersey som väntat jänkaren Jack Hughes med sitt förstaval.

Den 85-årige Stubb har suttit på posten sedan år 1984.

– För 35 år sedan började intresset för Europa växa. De kontaktade då mig och frågade om jag ville sätta upp en enhet i Europa.

Vilka konsekvenser har coronaviruset i år fått för er verksamhet?

– Ska man scouta ska man se på ishockey. Det har inte spelats någon ishockey sedan mitten av mars.

– Vår nya scoutsäsong borde ha börjat i går med en landslagsturnering i Raumo. Vi skulle ha haft åtta killar där, men turneringen inhiberades förstås.

Europaettan tysk

Stubbs europeiska lista toppas av tysken Tim Stützle som spelade för Adler Mannheim. Vänsteryttern har tagit ett jättekliv på alla rankninglistor under säsongen.

Det blev 7 + 27 = 34 poäng på 41 matcher i DEL-ligan.

– Han har det mesta som behövs. Stützle är snabb, har ett hyfsat skott och är i rätt storlek. Han har spelat en stor roll i grundserietvåan Mannheim där han är powerplaydirigent, säger Stubb.

Europeiska utespelarePosition
1. Tim Stützle (GER)Vänsterytter
2. Alexander Holtz (SWE)Högerytter
3. Anton Lundell (FIN)Center
4. Lucas Raymond (SWE)Vänsterytter
5. Rodion Amirov (RUS)Vänsterytter
8. Topi Niemelä (FIN)Back
10. Roni Hirvonen (FIN)Center
16. Eemil Viro (FIN)Back
18. Roby Järventie (FIN)Vänsterytter
20. Joni Jurmo (FIN)Back
21. Kasper Simontaival (FIN)Högerytter
36. Joonas Oden (FIN)Högerytter
60. Axel Rindell (FIN)Back

En annan finlandssvensk hockeyprofil är tysk förbundskapten. Stubb säger ändå att han inte har snackat med Toni Söderholm om den lovande tysken, utan att bedömningen helt bygger på husets analys.

– Fem av mina killar har sett Stützle spela. Han kan bli en storstjärna i NHL.

Svensken Alexander Holtz är rankad tvåa. Den 18-årige högeryttern noterades under säsongen för 9 + 7 = 16 poäng på 35 matcher i SHL-laget Djurgården.

"En tränares dröm"

HIFK-centern Anton Lundell, som stod för 10 + 18 = 28 poäng på 44 matcher, rankas som trea. I början av året rankades juniorerna för första gången av NHL. Då var Lundell fyra.

– Han har helt och hållet uppfyllt förväntningarna. En stabil tvåvägsspelare, kanske den bästa tvåvägsspelaren på vår lista, säger Stubb.

– Lundell gör alltid ett stabilt jobb och är på många sätt en tränares dröm. Han gör en massa småsaker rätt och har låg felprocent.

Anton Lundell har senast spelat ligahockey den 20 november.
Bildtext Anton Lundell har under de två senaste åren spelat ligahockey i HIFK.
Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press

Det har påståtts att Lundells skridskoåkning skulle vara ett hinder för att nå den absoluta toppen, men Stubb håller inte alls med.

– Nej, nej!

Scoutveteranen medger ändå att åkningen inte är Lundells styrka, men att han har färdigheter som kompenserar.

– Han är ingen raket på skridskorna, men visionen och speluppfattningen håller toppklass.

Svensken Lucas Raymond tappar mark på rankningen. Raymond var i januari tvåa i Europa, men får nu nöja sig med en fjärdeplats.

Lovande rysk målvakt

Den ryska målvakten Jaroslav Askarov har lyfts upp som den mest lovande målvakten på länge. TSN:s draftexpert Craig Button uppgav nyligen att det handlar om det största målvaktslöftet sedan Carey Price reserverades sommaren 2005.

Stubb håller inte med.

– Han är inte den bästa målvakten på tio år. Men han är klar etta i Europa, han är storväxt och har bra speluppfattning.

Europeiska målvakter
1. Jaroslav Askarov (RUS)
2. Jan Bednar (CZE)
3. Joel Blomqvist (FIN)
6. Juho Markkanen (FIN)

Askarov kan vara underhållande att se.

– Han är mycket högljudd. Han skriker och dirigerar spelet även i powerplay, avslöjar Stubb.

Lafrenière etta

Det verkar ändå vara så gott som säkert att draftettan kommer från Kanada. Alexis Lafrenière, som imponerade stort i JVM, har toppat samtliga rankninglistor, även NHL:s lista över nordamerikanska utespelare.

De senaste draftettorna

En kanadensisk spelare har senast ropats upp som etta sommaren 2015 då Edmontons val föll på Connor McDavid. Både den nordamerikanska rankningtvåan Quinton Byfield och den europeiska ettan Stützle tros kunna gå som tvåa då spelarna väl ska reserveras.

Nordamerikanska utespelarePosition
1. Alexis Lafrenière (CAN)Vänsterytter
2. Quinton Byfield (CAN)Center
3. Jamie Drysdale (CAN)Back
4. Jake Sanderson (CAN)Back
5. Cole Perfetti (CAN)Center
Nordamerikanska målvakter
1. Nicolas Daws (CAN)
2. Drew Commesso (USA)
3. Samuel Hlavaj (SVK)

NHL-draften skulle ordnas i Montreal i slutet av juni men har blivit uppskjuten. Det är fortfarande oklart när och var spelarna reserveras.

Diskussion om artikeln