Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien utlyste eldupphör i Jemen på grund av corona - ger nytt hopp om ett slut på blodigt fem år långt krig

Från 2020
Uppdaterad 09.04.2020 12:55.
Gator i huvudstaden Sanaa städas för att förhindra spridningen av coronaviruset i Jemen  som inte ännu har bekräftat ett enda fall.
Bildtext Gator i huvudstaden Sanaa städas för att förhindra spridningen av coronaviruset i Jemen som inte ännu har bekräftat ett enda fall.

Militärkoalitionen som leds av Saudiarabien, har utlyst ensidigt eldupphör för minst två veckor, för att underlätta försöken att stoppa coronapandemin. Houthirebellerna har inte ännu reagerat på eldupphöret som trädde i kraft klockan 11 på torsdag förmiddag.

-Koalitionen är fast besluten att stöda kampen mot pandemin. Den utlyser därför ett heltäckande eldupphör för två veckor i Jemen som börjar på torsdag, konstaterade koalitionens saudiarabiska talesman
Turki al-Maliki. Han lämnade samtidigt dörren öppen för att eldupphöret kan förlängas om allt går väl.

Koalitionens uttalande innebär i alla fall ett genombrott i försöken att nå fred, fem år efter att den blandade sig i inbördeskriget i Jemen.

Inbördeskriget bröt ut år 2015 då houthierna tog över en stor del av Jemen och tvingade president Abdrabbuh Mansur Hadi i landsflykt i Saudiarabien.

Det viktigaste är att följa med om rebellerna stoppar sina militäroperationer. Det är det verkliga testet

FN har varnat för att pandemin kan få katastrofala följder i Jemen, arabvärldens fattigaste land som redan nu lider av den värsta humanitära katastrofen i världen.

FN har därför i veckor vädjat både till Saudiarabien och houthierna om ett eldupphör, men striderna har ändå trappats upp på sistone.

De krigförande parterna kom första gången överens om ett eldupphör i hamnstaden Hodeida efter förhandlingar som fördes i Sverige i slutet av år 2018.

Fredsförsöket rann ändå ut i sanden då strider bröt ut på nytt och intensifierades under det gångna året, bland annat med missilattacker mot saudiarabiska, städer, flygplatser oljeanläggningar.

Corona kan få katastrofala följder i Jemen

Rebellerna har alltså inte ännu kommenterat eldupphöret men de har lagt ut ett dokument som underlag för ett fredsavtal, där man kräver att alla utländska styrkor lämnar landet och att handelsblockaden mot Jemen hävs.

Koalitionen har infört en blockad av alla hamnar och flygplatser i Jemen, som är helt beroende av livsmedelsimport för att överleva,.

FN-sändebudet Martin Griffiths som gläds över eldupphöret, vädjar till parterna om att "de omedelbart upphör med alla fientligheter."

Coronapandemin kan få katastrofala följder i det fattigaste arablandet, som redan lider av krig och den värsta humanitära katastrofen i världen.
Bildtext Coronapandemin kan få katastrofala följder i det fattigaste arablandet, som redan lider av krig och den värsta humanitära katastrofen i världen.

Jemen har inte ännu bekräftat ett enda coronafall. Men biståndsorganisationer varnar alltså för katastrofala följder om viruset får ett fotfäste i det utarmade landet.

- Eldupphöret är snarare än artighet än en policy då FN vädjade om ett eldupphör, säger forskaren Fatima Abo Alasrar vid tankesmedjan Middle East Institute.

- Det viktigaste är att följa med om rebellerna stoppar sina militäroperationer. Houthierna har öppnat flera fronter som de inte har råd att stänga och det är det som är det verkliga testet på ett framgångsrikt eldupphör, säger Alasrar said.

Houthirebeller som kontrollerar Hoideidah lovar att dra bort sina väpnade styrkor från staden
Bildtext Allt hänger på hur houthirebellerna reagerar på eldupphöret, anser forskare
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Saudiarabien vill ha fred

Eldupphöret är i varje fall ett nytt tecken på att Saudiarabien sakta försöker lösgöra sig från konflikten, som inte har lett till önskat resultat.

Kriget kostar tvärtom allt mer både i pengar och liv samtidigt som Saudiarabien kämpar med rekordlåga oljepriser och växande budgetunderskott. Andra arabländer som ingår i koalitionen har redan tidigare förlorat tålamodet och börjat dra sig ur kriget.

Saudiarabien är helt uppenbart redo för nya fredsförhandlingar och försvarsministern, prins Khalid bin Salman vädjat till rebellerna om att de visar "god vilja."

-Det två veckor långa eldupphöret skapar förhoppningsvis ett effektivt klimat för att trappa av spänningen för att nå en varaktig politisk lösning, sa prins Khalid.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln