Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från förförelseteknik till frukostbordsverklighet - Alina Rudnitskayas dokumentär School of Seduction visar tre kvinnors verklighet i Ryssland

Från 2020
Vackra kläder är viktiga för Diana, här i lång pärlbeströdd aftonklänning, i dokumentären School of Seduction
Bildtext Vackra kläder är viktiga för Diana i dokumentären School of Seduction
Bild: Alina Rudnitskaya / DANISH DOCUMENTARY PRODUCTION

Hon klamrar sig fast på hans kropp medan han kastar omkring henne i något som ser ut som en blandning mellan erotisk tango och slagsmål. Efteråt säger hon att det kändes härligt och han, läraren, att hon är en riktig kvinna. Välkommen med till den ryska förförelseskolan i dokumentären School of Seduction.

Förförelseskola i St Petersburg
Bildtext Dokumentären utgår från tre kvinnor som deltar i samma kurs om hur man fångar en bra och framgångsrik man. En kurs du förmodligen inte hittar vid våra arbisar.
Bild: Alina Rudnitskaya / DANISH DOCUMENTARY PRODUCTION

Det är pikant, underhållande, lite konstigt (är det här på allvar?!) och eventuellt till och med lite lärorikt med den ryska kursen för vuxna kvinnor i hur de ska öka sin attraktionsförmåga i förhållande till befintliga och kommande äkta makar, gärna rika och lyckade sådana.

Din status är beroende av din mans status.

I Ryssland, framhåller dokumentären, kan en kvinna vara väldigt beroende av en man och kursen ska ses i det perspektivet.

- För att vara framgångsrik som rysk kvinna ska du ha en rik man. Det är verkligt viktigt. Din status är beroende av din mans status.

Det säger Alina Rudnitskaya som gjort dokumentären, intervjuad för den europeiska filmsajten Cineuropa.

Lida önskar få sin man på riktigt
Bildtext Lida är den första vi får följa med under flera års tid. Hon vill ha sin man på riktigt.
Bild: Alina Rudnitskaya

Rudnitskaya följer tre kvinnor, Lida, Vika och Diana under flera års tid. Allt utgår just från kursen i St Petersburg som hon gjorde kortfilmen Bitch Academy om år 2007 och som väckte en hel del uppmärksamhet.

Därför besluter hon sig för att göra en fortsättning om vad som hände sen och det är den dokumentären vi ser nu.

Det handlar om kvinnornas roll i samhället.

- Nu handlar det inte längre om kursen. Det handlar om kvinnornas roll i samhället. Om hur de är beroende av sina män liksom små barn eller är uppfostrade till att tro att de är det.

Vika till höger öppnar egen affär. Här är det invigning.
Bildtext Vika till höger har en klädaffär tillsammans med sin man. Inombords känner hon saknad.
Bild: Alina Rudnitskaya / DANISH DOCUMENTARY PRODUCTION

Kvinnorna på kursen 2007 står framlutade, vickar på rumporna för att se bra ut bakifrån, de lär sig gråta för att påverka en man att ta det avgörande steget, att klä sig flickigt och att alltid se glada ut eftersom “män inte tycker om kvinnor med problem”.

Vi går framåt i tiden. En kvinna åt gången kommer åt att belysa sin historia. Vad hände henne som fick mannen i fråga efter allt? Hur gick det med relationerna? Hur mår kvinnan som fortfarande vill bli så mycket mer, helst hertiginna?

Diana i enorm aftonklänning, som en svan
Bildtext Diana vill mer.
Bild: Alina Rudnitskaya / DANISH DOCUMENTARY PRODUCTION

Det är fascinerande att få stiga in i de ryska hemmen, se de olika köken, kläderna, skorna och olika detaljer (varför hänger det en älg med svensk flagga på spegeln?) och höra de eldiga familjediskussionerna (är de inblandade faktiskt så här på riktigt eller hur mycket spelar de?).

Lida och hennes man i köket. Nuförtiden är han mycket borta.
Bildtext Lida och hennes man. Nuförtiden är han mycket borta.
Bild: Alina Rudnitskaya / DANISH DOCUMENTARY PRODUCTION

Det som börjat med nätstrumpor och ytlighet går vidare till djupare frågor, till det sökande vi väl alla ägnar oss åt om vart vi är på väg och vad vi söker under vägen. Precis som vi andra behöver också de tre kvinnorna i dokumentären hitta sina egna svar.

Se School of Seduction på Yle Arenan fr.o.m. 13.4 och i Yle Fem 26.4 kl. 21.50.

Se Yle Teemas dokumentärfilmsfestival på Arenan (på finska)