Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stängda gränser ställde till det för Sibboföretag: "De tolkade att man inte får frakta något som inte är livsnödvändigt"

Från 2020
En man står och håller armen om en kanten på en röd motorbåt i en utställningshall.
Bildtext Ben Fagerström i Sibbo fick jobba hårt fört att kunna leverera en båt till sin kund i Sverige.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Ett båtvarv i Sibbo stötte på problem då de skulle leverera en båt till en kund i Sverige. Företagaren efterlyser nu tydligare regler.

Inne i en båtutställningshall i södra Sibbo står ett tiotal färgglada motorbåtar på rad. Alla båtar är redan sålda men här visas de upp före de levereras till kunderna.

Båtarna är tillverkade av företaget Marino som är beläget i Söderkulla alldeles intill Sibbo å.

Ben Fagerström, företagets vd, berättar att årets båtsäsong har kommit i gång tidigare än vanligt. Det här dels tack vare den milda vintern som varit.

- Det här är första året, under hela den tid som vi har varit här, som ån är isfri den här tiden på året. I år har folk velat ha sina båtar tidigare och om de står färdiga för leverans så har vi kunna hjälpa till med den saken.

Strul med att leverera båt till Sverige

Helt smärtfri har våren ändå inte varit. Som många andra företag har coronaepidemin fört med sig en del utmaningar. I början av april fick företaget problem med att leverera en av sina båtar.

Båten skulle till en svensk kund som hade beställt en snabbleverans. Fagerström lyckades ordna beställningen med ett utbyte mot en färdig båt men efter det stötte företaget på problem.

- Allt gick bra tills att återförsäljaren från Sverige som skulle komma hit och hämta båten med släpvagn stoppades i Åbo. Där sa gränsbevakaren att återförsäljaren inte har något här att göra så han fick åka tillbaka. De tolkade att man inte över huvud taget får frakta något som inte är livsnödvändigt.

En utställningshall full med motorbåtar.
Bildtext Inne i utställningshallen väntar motorbåtarna på att levereras till kunderna.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Efter en hel del arbete och omställningar lyckas företaget med ett nytt försök få båten över gränsen till kunden i Sverige.

- Det blev ett lyckligt slut efter en lång ruljans som kostade tre gånger mer än vad de borde få kosta, säger Fagerström.

Företaget efterlyser tydligare regler

Att utmaningar som det här kunde uppstå var något Fagerström inte hade väntat sig.

- De berättades att allting som ska fraktas ska få fraktas men i verkligheten tolkades reglerna på annat sätt av myndigheter vilket gjorde att vi fick stora problem.

Enligt Fagerström borde det vara tydligare och klarare regler för vad som är vad och vad får man göra.

- Man har lovat att hjälpa småföretagare och företagare så mycket som möjligt. De är vackra och fina ord, men de facto är att allting bromsas när det kommer till verkligheten. Det var inte trevligt att konstatera.

En man står mellan två motorbåtar inne i en utställningshall.
Bildtext Ben Fagerström är glad över att många har visat intresse för företagets båtar i år.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Känns det som att ni inte får den hjälp som ni skulle vill ha för att kunna bedriva er verksamhet normalt?

- Det är precis så som det känns. Man försöker hjälpa till med alla medel, med pengar och så vidare, men man skulle kunna hjälpa till med att inte bromsa den verksamhet som finns. Se till att det funkar i praktiken så blir det bra.

Stort intresse för båtar trots corona

Trots att coronaviruset ställde till det med båtleveransen till Sverige försöker Fagerström upprätthålla en positiv inställning inom företaget. Våren och solen hjälper också till.

- När solen lyser så tänker människor på sommar och fritid och då tänker man på båtar, och det är ett av de bästa sätten att vara ute. Intresset för att skaffa båt till den kommande sommaren har varit förvånansvärt starkt just nu.

Fagerström önskar att våren fortsätter så bra som den varit och att det blir verklighet av intresseförfrågningarna.

- Jag brukar säga att vi måste kunna ta oss igenom en vägg för att få saker fixade. Vi är företagare och vi gör allt för att saker ska gå vidare. Som exempelvis med båten till Sverige. Vi lyckades få båten fraktad fast det såg otroligt svårt ut.

Diskussion om artikeln