Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Kan man få bestående men av coronaviruset? Läkaren Otto Lindberg svarade på era frågor

Från 2020
Otto Lindberg chattar på Svenska.yle.fi.
Bildtext Geriatrikern Otto Lindberg svarade på era frågor i vår chatt den 9.4.
Bild: Svenska Yle / Jessica Edén

Är det möjligt att tillfriskna efter vård på intensiven? När hör man till riskgruppen då det gäller för högt blodtryck? Varför är det utmanande att testa för Corona? Geriatrikern Otto Lindberg svarade på era frågor i vår chatt den 9.4.

Borde inte människor använda handskar och bära munskydd och alltid desinficiera händerna när de besöker livsmedelsbutiker?

- Det allra viktigaste är att hålla sina händer rena och att undvika att röra sitt ansikte med otvättade händer eller för den delen med handskar på. Jag tror inte att smittspridningen skulle minska märkbart av att kunderna har handskar på sig i butiken. Handskarna kan vara hur smutsiga som helst.

Jag har smärta i bröstet och hjärtklappning samt huvudvärk hela tiden. Kan jag ha coronavirus då?

- Smärta i bröstet är inget typiskt coronasymtom, medan huvudvärk är det. Typiska symtom är feber, hosta och besvär med att andas.

De förpackade produkterna kan också bli kontaminerade om en coronasmittad person hostar och viruset faller på produkterna. Skall riskgrupper torka av produkterna med desinfektionsmedel när de kommer hem eftersom coronavirus kan leva på ytor någon tid?

- Om man genast tar i bruk en förpackad vara kan det vara klokt att torka av.

Är det möjligt att tillfriskna efter vård på intensiven och speciellt om lungornas funktion blivit så dålig att man hamnat i andningsmaskin?

- Visst är det möjligt att tillfriskna efter vård på intensiven. Det är ju det som är målsättningen med intensivvårdsbehandling. Sannolikt tar tillfrisknandet rätt länge, eftersom redan patienter som inte behövt intensivvård kan känna att lungorna inte riktigt är i skick i flera veckor.

Jag funderat på att jag har bara en njure och den borde vara frisk. Jag har hört att corona kan drabba njurarna, stämmer det??

- Risken ökar inte av att ha bara en njure :). Njurpåverkan i samband med coronainfektion sker närmast i samband med ett allvarligt sjukdomsförlopp eller intensivvård.

Jag är jätteorolig när jag måste ha barnen med mig till butiken. De kan sprida smitta, men jag kan inte ha koll på dem hela tiden - hur lätt sprids viruset egentligen? Idag läste jag en artikel om att man inte ens ska springa eller cykla nära varann?

- Det är ju nog bättre om man inte har barnen med sig i butiken både för dem och för ens medkunder. Artikeln hade nog inte helt fel. Det är viktigt att hålla ordentligt avstånd då man löper eller cyklar. Andningen blir ju då mycket djupare och "molnet" man blåser ut blir större.

Vad är det som är utmanande med att testa för corona, alltså hur går processen till?

- Bra fråga. Med näs eller svalgprov kan man söka coronavirus. Testet är inte hundraprocentigt. Man kan trots negativt test ha corona. Efter att man har tillfrisknat visar näs / svalgtestet inte heller något. Efter påsk kommer vi att börja testa för antikroppar mot coronavirus i blodet. Dessa bildas då vi haft coronainfektion och man hoppas på så sätt kunna identifiera dem som blivit immuna.

Är det medicinering mot högt blodtryck eller högt blodtryck som är farligt vid covid-19? Om man hör till riskgruppen då det gäller för högt blodtryck? Är det det undre eller övre trycket som man ska iaktta?a?

- Bland de patienter som blivit riktigt sjuka av covid-19 finns många patienter som har en blodtryckssjukdom. Sambandet finns men vi kan inte med säkerhet säga att det just är blodtryckssjukdomen som är orsaken till det svårare covid-19-förloppet. Ofta är blodtryckssjukdomen förknippad med andra riskfaktorer.

Kan man få bestående men av corona?

-Sannolikt finns det personer som efter en coronainfektion kommer att ha en permanent nedsatt lungfunktion. I detta skede kan man ändå inte säga något säkert om permanenta följder av covid-19. Det är ett så nytt problem.