Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många småföretag lider i coronakrisen – hjälp finns att få, men räcker det?

Från 2020
Parturi-kampaaja Saila Suonperä leikkaa asiakkaan hiuksia.
Bildtext Bland annat frisörsalongerna har drabbats hårt av coronapandemin. Arkivbild.
Bild: Nella Nuora / Yle

I väntan på reda pengar eller annan handgriplig hjälp är många småföretagare i en allt svårare situation. Vid de regionala utvecklingsbolagen Vasek i Vasa och Kosek i Karleby går telefonerna heta.

Regeringen har i rask takt aviserat olika stöd för företagen. Ensamföretagarna kan ansöka om ett stöd på en engångssumma om 2000 euro.

Karlebyregionens utvecklingsbolag Kosek har nyligen genomfört en enkät bland framför allt småföretagarna om hur coronapandemin har påverkat företagen.

Jonne Sandberg puhuu auditoriossa.
Bildtext Jonne Sandberg.
Bild: Kalle Niskala / Yle

- Oron för ekonomin är stor. För många av företagen har businessen försvunnit helt och hållet på några veckor, säger Jonne Sandberg som är utvecklingsdirektör vid Karleby stad.

Vid Vasek uppskattar företagsrådgivare Kjell Nydahl att 80-90 procent av kontakterna till Vasek i dagsläget berör coronapandemin på något sätt.

Efter påsk ska små- och ensamföretagarna kunna börja ansöka om stödet. Exakt vart ansökan ska riktas och hur den behandlas ska vara klart genast efter påsk.

Stödet en bra början

Stödet består alltså av en engångssumma på 2000 euro.

- Det är en bra början men det är svårt att säga hur långt det räcker, säger Jonne Sandberg.

Utöver det har man vid Karleby stad gått in för flexibla betalningsarrangemang när det gäller hyror för lokaler ägda av staden eller stadens bolag.

- För hyrorna för april, maj och juni kan man få göra upp betalningsplaner som är 1-12 månader långa, säger Sandberg.

Liknande arrangemang har även Vasa stad gått in för.

Både stödet på 2000 euro och uppskovet med hyrorna vittnar ändå om ett hopp om att coronakrisen relativt snabbt ska gå över.

- Vårt tidsperspektiv sträcker sig nu till ungefär juni-juli. Om världen inte övergår till något så när normalläge under sommaren måste vi fundera på nya åtgärder till hösten, säger Jonne Sandberg.

Diskussion om artikeln