Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avvikande öppettider under påskhelgen – onödiga resor ska undvikas

Från 2020
Närbild på blomsterarrangemang inklusive en gul påskkyckling.
Bildtext Kollektivtrafiken och affärerna påverkas av påsken.
Bild: Eleni Paspatis / Yle
  • Påsktrafiken väntas vara mindre livlig i år i och med coronaviruset som bland annat stängt Nylands gränser. Butikerna har fria öppettider, men både öppettiderna och tidtabellerna för kollektivtrafiken påverkas av påsken.
  • Många av S-gruppens butiker har öppet och tillämpar söndagstimmar på långfredagen den 10 april och på annandag påsk den 13 april. Enligt Kesko kan öppettiderna i en del av K-kedjans matbutiker vara mer begränsade än normalt. Lidl uppger att alla butiker har öppet under påskhelgen men att de exakta tiderna varierar. Det lönar sig att kontrollera tiderna på de enskilda butikernas webbplatser.
  • Alko håller stängt på långfredagen, påskdagen och annandag påsk. Alko håller öppet i dag den 9 april och på lördag. Det lönar sig att kontrollera öppettiderna på Alkos webbplats.
  • Posten uppger att nästan alla dess egna butiker har öppet på lördag och söndag. Enstaka servicepunkter är stängda i och med att fastigheten de finns i är stängda. Mer information hittas på Postens webbplats.
Kundvagn fylld med varor
Bildtext Butikernas öppettider kan avvika från det normala, men de stora kedjorna har öppet varje dag.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle
  • Bankerna håller stängt under hela påsken. Också coronaläget inverkar på bankernas öppettider. Mer information finns på bankernas webbplatser.
  • Onödiga resor ska undvikas i och med coronaviruset och gränsen till och från Nyland är stängd. På grund av det här har Automobilförbundets operation Videkisse för första gången sedan starten ställts in. Traditionellt har förbundets vägservicemän hjälpt till då bilister fått problem i påsktrafiken.
  • Många tros besöka friluftsområden under påsken, men polisen är beredd att ingripa om det blir för många besökare.
  • Järnvägsbolaget VR tillämpar fredagstidtabeller på torsdagen och söndagstidtabeller från och med fredag till och med måndag. Dessutom kan det finns enstaka undantag. VR:s webbplats har detaljerna. Även bussföretagen informerar på sina egna webbplatser.
  • Mannerheims barnskyddsförbund har en hjälptelefon för barn och unga som fungerar varje dag året runt på numret 116 111. Telefonen har jour måndag till fredag klockan 14–20 samt lördag och söndag klockan 17–20. Det är inte sagt att den som svarar på numret kan svenska.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel: Pääsiäinen muuttaa arkea entisestään – katso tästä, mikä on auki ja milloin

Diskussion om artikeln