Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Även städer och kommuner kan hjälpa till att rädda pollinerarna – Pargas stad satsar på blommor över hela säsongen

Från 2020
En insekt hälsar på en blå krokus.
Bildtext Alla insekter går till olika växter och blommor. Det kan vara bra att tänka på om man vill hjälpa pollinerarna.
Bild: Mostphotos

Pollinerarna världen över befinner sig i en kris. Därför ska vi alla dra vårt strå till stacken för att hjälpa till. Städer och kommuner har också stora möjligheter att hjälpa och bland annat Pargas stad satsar på mångfald och vinterboende.

Över 40 procent av de pollinerande insekterna är utrotningshotade. Största orsaken är att deras naturliga livsmiljö försvinner, att man använder sig av bekämpningsmedel inom jordbruket, och att de påverkas av främmande arter och klimatförändringen.

Yles kampanj Rädda pollineraren håller på för fullt och du kan också själv delta via den här länken.

Men vad kan städer och kommuner göra för att hjälpa till?

Vi frågar Pargas stads tillfälliga stadsträdgårdsmästare Daniel Falck.

Daniel Falck, stadsträdgårdsmästare i Pargas
Bildtext Daniel Falck är tf stadsträdgårdsmästare i Pargas stad. Även utanför jobbet försöker Falck tänka på vad som kan hjälpa pollinerarna på den egna hemgården.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vilka åtgärder tar ni just nu inom staden för att hjälpa pollinerarna?

– Vi försöker först och främst ha sådana plantor, blommor, blommande buskar och träd som gör att vi har blommande växter över hela säsongen, inte bara under någon kort tid här på försommaren.

– Sedan har vi också börjat lämna gräs runt träden och trimmar inte så noggrant utan låter insekter få ha lite gömställen.

Insekterna behöver också bo någonstans vintertid

Pollinerare är inte bara bin och humlor, utan också bland annat fjärilar, blomflugor, getingar och en del skalbaggar.

Enligt Falck är det därför också viktigt att se till att alla typer av pollinerare har det bra.

– Alla insekter går till olika växter och blommor. Så vid nya planteringar tänker vi hela tiden på mångfalden; mångfald över tiden, så det finns blommande över säsongen, men också olika höjd på plantorna, både låga och höga och sedan också att det skulle finnas så många olika arter och sorter som möjligt.

Sedan måste man också tänka på insektslarverna. Speciellt fjärilar behöver mera levande växter, men av skalbaggarna som pollinerar våra plantor lever flera av dem i marken eller murknande träd, så då är det viktigt att lämna murknande träd i parker, trädgården eller i skogar.

Dessutom behöver också insekterna bo någonstans vintertid, vilket man kanske glömmer bort.

– Jag tycker det är viktigt att det finns platser för insekter att övervintra. Det kan vara insektsbon, men lättast är det att bara inte rensar bort alla perenner och ogräs under hösten, utan lämnar de kvar - det blir riktigt bra ställe att övervintra för många insekter.

Voikukkia nurmikolla koivujen alla.
Bildtext Ogräset kan frodas på sommaren, men när hösten kommer, låt det då vara så har pollinerande insekter någonstans att övervintra.
Bild: Nella Nuora / Yle

Förra året fick staden kritik för att de ville använda glyfosat för att bekämpa vresros.

Då tog invånare tag i saken själva och ordnade vresrostalko.

Falck sa då att man bara försöker följa statens uppmaningar.

Ett liknande ämne handlar också om insekticider som används vid odlingar. Sådana dödar inte bara skadedjur, utan också pollinerarna.

Falck tycker att staden gör så mycket man kan för att få pollinerarna att må bra i staden.

– Men vi ska alla vara med! Man ska inte bara ha staden att göra sitt bland sina parker utan varenda hemgård är viktig också.

Gör du också någonting själv för att rädda pollinerarna?

– Absolut! Jag låter ogräset växa ganska mycket på hemgården. Till exempel nässlor låter jag växa för att det kommer fjärilslarver dit. Jag lämnar också alltid perenner att stå över vintern. På hemgården har jag inga insektshotell, eftersom jag tycker att klabbhögar fungerar bra som ställe att övervintra på.

Nokkosia metsän aluskasvillisuudessa.
Bildtext Fjärilslarver tycker om nässlor så har du sådana på gården så kan du hjäpa pollinerarna genom att inte rensa bort dem.
Bild: Nella Nuora / Yle

Diskussion om artikeln