Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagen måste anpassa sig för att överleva: "Man måste erbjuda det som efterfrågas"

Från 2020
Uppdaterad 09.04.2020 16:46.
Frank Sandqvist framför en vägg med företagslogotyper.
Bildtext Nu inser företagarna att de inte behöver finnas i Helsingfors eller Stockholm för att jobba ute i världen, säger Frank Sandqvist ordförande för Nykarleby innovation center.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl.

Viruskrisen tvingar företagen till anpassning. Följderna kan bli nya kunder och bättre affärer.

Det är i nödlägen som företagaren prövas. Men företag som är snabba att sadla om kan rida ut stormen till följd av pandemin, ser företagare i Österbotten.

Samtidigt som många sett orderingångar och kundrelationer smälta bort som snö, gnuggar andra företag händerna. Den utbredda viruskatastrofen har fått många företag på knä.

Men för flexibla och orädda entreprenörer har det nya marknadsläget bäddat för nya nischer och ökad kommers.

- Vi var först oroliga för följderna men fick förfrågan om att börja tillverka skyddsvisir för vårdsektorn och olika bolag. Jag gjorde ritningar och en prototyp som godkändes av sjukhusen och tre dagar senare var produktionen i gång, säger Patrik Sandqvist som är grundare till CNC design i Nykarleby.

Patrik Sandqvist på CNC design i sin verkstad.
Bildtext Det tog bara några dagar för Patrik Sandqvist på CNC design att omstrukturera tillverkningen, för att möta efterfrågan på skyddsvisir då coronaviruset slog till.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl.

Råmaterial och logistik utmanar

Den normala produktionen av industriella märkningar får nu vänta då behovet att bekämpa smittospridningen är mera akut. 15 000 masker är hittills tillverkade och så länge råmaterial fås, är företaget redo att tillverka fler.

- Det har blivit viss konkurrens om material, men tack vare kontakter har vi lyckats få fram mer. Men även leveranstiderna har fördubblats och det försvårar produktionen, berättar Sandqvist om de tillfälliga utmaningarna.

Affärerna kan förbättras

I övrigt tycker han att samspelet mellan företagen i trakten har förbättrats och för egen del tror han att situationen bäddar för en ljusare framtid för bolaget.

- Våra nätverk har breddats mycket. Och vi sade att om kan vi göra det här, kan vi säkert göra något annat också. Så jag tror det här kommer att vara bra för våra affärer också annars, säger han.

Tjänstesektorn har också tagit mycket stryk av det exceptionella läget. Begränsningar i rörlighet och sociala kontakter har både omkullkastat gamla koncept och framtvingat nya.

- Vår modell förutsatte att man alltid träffas fysiskt för handledning med våra coacher, men läget krävde att vi frångick principerna och började erbjuda virtuella träffar, berättar Annika Rak som är vd för Cambridge som säljer handledning och kost för bantare.

Annika Rak i sin butik.
Bildtext Att flytta affärerna till nätet medförde ett uppsving för företaget Cambridge, där vd:n Annika Rak stolt visar upp samlingen med nyrekryterad personal.
Bild: Yle/Mårten Wallendahl.

Det var inte lätt på idéplan. Men praktiskt gick det desto snabbare. På några dagar hade företaget lagt om konceptet, vilket fick ett överraskande gott mottagande.

- Målsättningen är att växa i år, och den har jag inte satt åt sidan. Tvärtom. Nu finns många som blir utan jobb, så det är ett ypperligt läge för mig att rekrytera flera coacher. Vi har 120 och behöver 600, säger Annika Rak.

Utmana invanda koncept

Hon tycker att företagare nu måste tro starkt på sin idé och utveckla konceptet i stället för att slira fast i invanda mönster.

- Skam den som ger sig. Det här är ett konditionstest för hur mycket man tål som företagare. Det gäller att vara innovativ och modig, för man måste vara snabbt anpassningsbar. Jag tycker det är jätte hälsosamt att alla måste tänka om nu, säger Rak.

Motverkar brain drain

Medan branscherna har olika förutsättningar att kompensera för förlorad business, finns det sektorer som närmast gynnas av läget, tror man på företagarnätverket Nykarleby innovation center.

- De som lyckats med digitaliseringen och insett att det går att göra jobbet på distans kan lyckas nu. Jag hoppas det här ska motverka hjärnflykten, då utbildade mänskor ska se att de kan sköta sitt jobb från en liten ort, i stället för att flytta till Stockholm eller Helsingfors, säger Frank Sandqvist som är ordförande för Nykarleby innovation center.

Stöden tillfällig hjälp

För en del företag kommer statens stödåtgärder som en räddning, men man kan inte bygga sin verksamhet på lånade pengar eller stöd.

- Det är en bro att ta sig över den tuffa perioden, men de tusenlappar man kan få räcker inte långt. Man måste planera för en stadig grund och vara beredd att snabb anpassa sig efter situationen, säger Frank Sandqvist.

Och trots att nuläget bjuder på utmaningar för alla företag, så är han övertygad om att entreprenörerna har en framtid, när den värsta krisen är över.

- Det kommer att finnas investerare som ännu är redo att investera i goda idéer. Men klart det finns risker. Världen kommer att behöva företag även i framtiden. Man måste bara erbjuda det som efterfrågas, säger Frank Sandqvist.

Diskussion om artikeln