Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny vändning igen: Ingå kan ge Marcus Grönholm en andra chans med Ingåstrand

Från 2020
Uppdaterad 15.04.2020 12:23.
Tidigare rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm blickar ut mot hamnområdet som han vill förnya i Ingå.
Bildtext Marcus Grönholm och IKK är villiga att fortsätta.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Ingå kan ge rallystjärnan Marcus Grönholms bolag Inkoon Keskustakehitys IKK en ny chans att ta sig an Ingåstrand. Det rådande coronaläget innebär stor osäkerhet för hela projektet.

IKK har redan investerat pengar och tid i projektet och anses därför vara den säkraste lösningen, även om det kommer att bli dyrt för kommunen.

I flera år har området planerats där Grönholm med sitt företag vill köpa mark och bygga havsnära bostadshus.

Det ordnades en arkitekttävling, kommunen gjorde en detaljplan i samråd med bolaget och ett trepartsavtal med Finlands bostadsmässa, Ingå kommun och IKK gjordes upp. Det avtalet är numera upphävt.

Fria händer för kommunen

Det var i februari som Ingå avslutade bodstadsmässprojektet efter att Marcus Grönholms bolag ville förhandla avtalet på nytt och Finlands bostadsmässa drog sig ur.

Det innebär att kommunen nu inte har något gällande avtal för området. Det är med andra ord i princip fritt fram för Ingå att göra vad som helst med området eftersom de inte har några bindande avtal.

Den rådande coronakrisen har ändå bringat en del mörka moln och kommunen befarar att nya investeringar kan bli svåra att genomföra inom den närmaste framtiden, och att det kan vara svårare att få finansiering.

Kommunen överväger därför nu att fortsätta projektet tillsammans med Marcus Grönholms bolag. Kommunen och IKK har förhandlat och verkar vara överens.

IKK fortfarande intresserade

Bolaget har redan investerat 400 000 euro i projektet och de är intresserade av att fortsätta. Men under rådande omständigheter kan IKK inte köpa mark på Ingåstrand-området.

Ingå blir med andra ord just nu utan försäljningsintäkter.

IKK är ändå redo att fortsätta planeringen och hoppas kunna genomföra projektet. De meddelar att de kommit så långt att de kan inleda sista fasen i planeringen av byggnaderna.

Ingå föreslås nu sluta ett helt nytt föravtal med IKK. Föravtalet gäller till slutet av 2021. Det ger IKK ensamrätt att planera området under den tiden, marknadsföra lägenheter och ta emot reserveringar.

På så sätt skulle projektet hållas vid liv under coronakrisen.

Om bolaget lyckas få tillräckligt med reserveringar för bostäderna på Ingåstrand, kan det blir möjligt för IKK att få finansiering för en del av projektet.

Det här skulle ge kommunen en garanti för att i alla fall en del av husen förverkligas inom en rimlig tid.

Tack vare coronapandemin ser IKK nu alltså ut att få den tilläggstid som de tidigare ville ha för projektet.

Dyrt för kommunen

Utvecklingen av Ingåstrand kommer att i investeringsskedet medföra betydande kostnader för Ingå. Kommunen kan inte räkna med intäkter förrän folk flyttat in i lägenheterna.

I det skedet kan Ingå hoppas på ökade skatteintäkter ifall Ingåstrand-borna blir Ingåbor och betalar skatt till kommunen. Kommunen kan sedan också räkna med ökad konsumtion som bringar in pengar.

Några kalkyler över hur mycket skatteintäkterna kan öka finns inte.

Kostnaderna blir alltså höga, och coronaläget anstränger ekonomin ytterligare.

Förslaget till kommunstyrelsen (14.4) är trots det att planen för Ingåstrand genomförs eftersom projektet hänger ihop med Ingås trumfkort: havsnära och nära huvudstadsregionen.

Kommunen uppskattas investera kring 3,8 miljoner i projektet. Intäkterna är drygt 2,4 miljoner då man inte räknar med skatteintäkter.

Coronakrisen vände upp och ner på planer

Ingå har funderat på olika alternativ för Ingåstrand sedan det första misslyckandet med IKK.

Ingå hade tänkt sälja hela området och efter det inleda byggandet av den kommunala infrastrukturen.

På grund av osäkerheten till följd av coronaepidemin och undantagsläget anses det nu för riskabelt. Det är inte lika troligt längre att kommunen skulle hitta en köpare för området.

Ett annat, mera ekonomiskt alternativ kunde ha varit att utveckla området i etapper. Men då kan infrabygget bli dyrare på sikt. Det skulle också bli svårare att sälja bostäder på ett halvfärdigt område.

Kommunstyrelsen godkände för sin del föravtalet med IKK i tisdags (14.4). Men det är fullmäktige som har sista ordet.

Ingåstyrelsen vill ge Marcus Grönholm en andra chans med Ingåstrand

3:05

Diskussion om artikeln