Köpmännen påminner: Påskens matkorg kan fyllas på under hela långhelgen
Skärtorsdagen är en bråd dag i handeln och trots att köpmännen och handeln rekommenderar att fördela den här påskens matuppköp på flera dagar för att undvika trängsel var det liv och rörelse redan vid middagstid.
De flesta kunder har vant sig vid de nya förhållningsreglerna, men när det kommer till vad de köper håller de sig till den invanda traditionen.
– Tulpaner, fårkött och memma utöver det vanliga som handlas, säger Raul Henriksson.
Han har handlat åt sina föräldrar i nittioårsåldern. Hans egna inköp blir färre den här långhelgen.
– Vi har två söner med familj och de har traditionellt kommit på middag någon dag under påskhelgen. Nu är vi bara två, min hustru och jag, säger Henriksson.
Tycker du det är obehagligt att gå i matvaruaffärer just nu?
– Folk håller nog avstånd. Mellan en och två meter emellan, när de står i kö för att betala. Vissa affärer har handsprit som man kan putsa kundvagnarnas handtag med. Sedan har jag handskar på hela tiden. Också när jag betalar. Man måste nog säga att finländarna är bra på att följa regeringens rekommendationer.
Köpman Jesper Lindqvist i Grankulla räknar upp vilka försiktighetsåtgärder som finns i hans matvaruaffär. Bland annat handsprit vid ingången och infoskyltar om hur man ska bete sig inne i affären.
Att hålla avstånd till andra, inklusive personalen som springer omkring och plockar i hop varor för hemleverans eller avhämtning, är det viktigaste, anser Lindqvist.
– Vi väntar på golvtejp så att vi kan märka ut hur mycket två meter är på riktigt, säger han.
Plexiglas finns redan mellan kund och kassa. Dessutom uppmanas en kund i taget placera sina uppköp på rullbandet.
Fördela matuppköpen på flera dagar
Visserligen rekommenderar myndigheterna till avhållsamhet från att springa titt som tätt till matvaruaffären.
Undantaget från den regeln är inför helger då många av gammal vana vill handla maten för hela helgen på en gång. Då är det bättre att inte alla väljer att gå och handla på skärtorsdagen.
Lindqvist säger att hans matvaruffär har öppet som normalt och han rekommenderar för kunder i riskgrupper att utnyttja morgonens tidigaste timmar eller de sista timmarna på kvällen.
Nackdelen är att vissa livsmedel, som till exempel bröd, kan vara slutsålda. Brödleveranserna hinner inte nödvändigtvis heller till tidig morgon.
De flesta leveranser kommer till matvaruaffärerna nattetid, men bröd och grönsaker kommer på morgonen, säger Lindqvist.
Han tillägger att också de tidiga morgnarna under veckosluten brukar vara lugna.
Gnabb vid kassorna
Lindqvist har endast en gång varit med om att personalen varit tvungen att ingripa och säga till om avståndet vid kassorna.
Matvaruaffären har inte en egen väktare, men köpcentrets väktare finns tillhanda.
Henriksson säger att man tar sig tid när man handlar.
– Man ser till att man inte bufflar sig fram i de smala gångarna, utan väntar och har inte så skyndsamt. Om det står någon i gången väntar man att den går bort. Också vid vågarna försöker man hålla avståndet.
En del har varit förutseende
De kunder som lade in en beställning för två veckor sedan får i dag sin hemleverans eller också kan de avhämta matkassen själv. Så lång är beställningstiden, uppger Lindqvist.
Den här skärtorsdagen plockar han och personalen ihop cirka 40 beställningar och det är på gränsen till vad som är möjligt.
– Vi börjar få ont om kylutrymme, säger han.
Vill man alltså försäkra sig om en matleverans till hemdörren till Valborg, borde man lägga in beställningen nu.