Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försörjningsberedskapscentralen beställde bristfällig skyddsutrustning för tio miljoner euro: ''Vi är besvikna och ledsna''

Från 2020
Försörjningsberedskapscentralens vd Timo Lounema höll presskonferens på webben 9.4.2020.
Bildtext Timo Lounema under presskonferensen som hölls på webben under torsdagskvällen.
Bild: Handout

Det finns många oklarheter kring den miljonbeställning av skyddsutrustning som Försörjningsberedskapscentralen beställde från Kina. I onsdags visade det sig att de produkter som beställdes via två privata företag inte uppfyller de kriterier som krävs för att ansikts- och andningsskydden ska kunna användas på sjukhus.

Utrustningen beställdes av affärsmannen Onni Sarmaste och företagaren Tiina Jylhä. Priset för dem är fem miljoner euro, per affär.

Försörjningsberedskapscentralens vd Timo Lounema beklagar det skedda under en presskonferens och förklarar att affärerna gjordes hastigt på grund av att behovet var så stort.

Munskydden utgör en viktig del av kampen mot viruset, och Lounema säger att man inte följt normal praxis då beställningen gjordes. Det på grund av coronakrisen och den stora efterfrågan på skyddsutrustning världen över.

Fyra flygplanslaster efter påsk

Flera journalister undrar ifall man inte alls kollat upp bakgrunden på personerna man beställde skydden via, och Lounema förklarar att beställningen gjordes i all hast, med mindre tid för att utföra rutinmässiga kontroller.

Han menar dock att då beställningen på de fyra flygplanslaster som väntas anlända till Finland efter påsk gjordes hade man mera tid. Allt som allt har 11 flygplanslaster beställts. Priset för en last är miljontals euro.

På frågan om huruvida de nya är beställda via Sarmaste och Jylhä kan inte Lounema ge ett direkt svar utan säger sig vara tvungen att utreda det. Vilka aktörer de nya beställningarna är gjorda av kan han inte heller kommentera.

Risk för att de nya beställningarna är felaktiga?

Skydden som beställdes via Sarmaste levererades som överenskommet, men uppfyllde inte kriterierna. Transaktionen är gjord till ett finskt konto. I fallet med Jylhä har inte skydden anlänt till Finland, men de är betalade till ett estniskt konto.

Finns det en risk för att de fyra flygplanslasterna också är felaktiga?

– Det finns alltid en risk att det kommer partier som inte uppfyller kriterierna, men de är beställda så att de ska uppfylla dem, säger Lounema.

Lounema säger också att Försörjningsberedskapscentralen inte utfört bakgrundscheck av den kaliber som förväntas av dem, men att pengar spelade en stor roll i valet av sammarbetspartners. Det på grund av den kaotiska marknaden.

– Vi måste vara noggrannare i framtiden då vi väljer vem vi köper av.

De felaktiga munskydden kan användas för privat bruk, eller inom hemvården. Ifall Försörjningsberedskapscentralen kommer att kräva pengarna tillbaka är för tillfället oklart, men under utredning.

Allt som allt har det gjorts beställningar för tiotals miljoner euro, enligt Lounema.

Diskussion om artikeln