Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Opec-länderna allt närmare avtal om produktionsminskning

Från 2020
Vid oljefältet al-Fakka i Irak.
Bildtext Oljefält i Irak.
Bild: EPA

Medlemsländerna inom de oljeexporterande ländernas organisation Opec och deras samarbetsländer har i princip enats om en minskning av produktionen. Planen är att skära ned produktionen med drygt 20 procent från och med maj.

Medlemsländerna samt Ryssland och de övriga samarbetsländerna höll en tio timmar lång videokonferens om saken på torsdag.

Under två månaders tid ska oljeproduktionen minskas med tio miljoner fat per dag. Oljeproduktionen ska minskas successivt fram till april 2022.

Därtill ska produktionen skäras ned med åtta miljoner fat per dag från juli till december, och från januari 2021 till april 2022 med sex miljoner fat per dag.

Samarbetsländer såsom USA och Ryssland förväntas minska sin produktion med fem miljoner fat per dag, uppger nyhetsbyrån Reuters. USA har inte gett sitt definitiva godkännande till nedskärningen än.

Mexiko sätter sig på tvären

Något slutgiltigt avtal kunde dock inte nås eftersom Mexiko i sista stund meddelade att man inte går med på att skära ned på sin produktion.

Förhandlingarna ska därför fortsätta i dag.

Produktionsminskningen syftar till att höja priset på olja. Prisutvecklingen har blivit ogynnsam för producenterna på grund av coronapandemin som fått efterfrågan att minska drastiskt.

Också produktionsökningen i Saudiarabien och Ryssland i början av året ledde till priskrig och sjunkande konsumentpriser.

Priset på olja har i år rasat till sin lägsta nivå sedan år 1998.

Källor: Reuters, AFP, STT

Diskussion om artikeln