Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försörjningsberedskapscentralens misslyckade affärer granskas - ministeriet får utredningen genast efter påsk

Från 2020
Uppdaterad 10.04.2020 11:01.
Tomi Lounema, vd vid Försörjningsberedskapscentralen fotograferad på Alexandersgatan i Helsingfors 17 mars 2020.
Bildtext Centralens vd Tomi Lounema har beklagat affären.
Bild: Björn Karlsson

En utomstående utredning om Försörjningsberedskapscentralens skyddsutrustningsaffärer överlämnas till Arbets- och näringsministeriet nästa tisdag, säger Ilona Lundström som är ordförande för Försörjningsberedskapscentralens styrelse.

Styrelsen för centralen ska låta redovisning- och ekonomiförvaltningsbolaget KPMG göra en utredning om affärerna, säger styrelseordförande Ilona Lundström till Yle Uutiset.

Detta efter att stora oklarheter uppdagats kring den beställning av skyddsutrustning som Försörjningsberedskapscentralen gjorde från Kina.

Det är statsrådet som vid behov ska bedöma om Försörjningsberedskapscentralen vd Tomi Lounema åtnjuter fortsatt förtroende efter misslyckat köp av skyddsutrustning.

Det är nämligen statsrådet, och inte centralens styrelse, som utnämner verkställande direktören.

Beställde stort parti odugliga andningsskydd

Det var i veckan som det uppdagades att Försörjningsberedskapscentralen i en hastigt uppgjord affär hade beställt ett stort parti andningsskydd, som visade sig vara av undermålig kvalitet.

Styrelsen sammankallades på torsdagseftermiddagen för att dryfta den misslyckade affären.

- Utredningen startar omedelbart, och den externa utredningen gäller uttryckligen de affärer som redan gjorts och som behandlats i offentligheten, säger Lundström.

Försörjningsberedskapscentralen uppgav förra veckan att man avtalat om stora köp av andningsskydd som tillverkats i Kina.

I tisdags anlände det första partiet till Finland. När paketen öppnades visade det sig att produkterna inte uppfyllde stränga sjukhuskriterier.

På skärtorsdagen uppdagades ekonomiska oklarheter och eventuella oegentligheter i samband med beställningen.

Ett gräl mellan företagaren Tiina Jylhä och affärsmannen Onni Sarmaste har blossat upp. Grälet handlar om vem som har lurat vem.

Centralens vd Lounema beklagade det skedda och erkände att man inte hade granskat företagens bakgrund tillräckligt noga.

Texten är en omarbetad översättning av Yle Uutisets artikel Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan luottamuksen arvioivat ministerit – "Kyse ei ole tavanomaisesta hallituksen ja toimitusjohtajan suhteesta" av Tero Valtanen. Översättning Ann-Lis Fredriksson.

Diskussion om artikeln