Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medicinteknologibranschen efter fadäsen på Försörjningsberedskapscentralen: Styr upp upphandlingen av skyddsutrustning

Från 2020
Laura Simik är vd för intresseföreningen för företag inom den medicintekniska branschen.
Bildtext Laura Simik är vd för intresseföreningen för företag inom den medicintekniska branschen.
Bild: Markus Sommers, +358-40-5917055

Upphandlingen av kritisk medicinsk teknologi borde styras upp och hanteras mer centralt. Det föreslår man vid intresseföreningen för aktörer inom branschen efter de farsartade uppköpen av andningsskydd från Kina. Affären har lett till upprördhet inom regeringen.

Laura Simik är vd på Sailab –MedTech Finland, en förening för aktörer inom den medicinteknologiska branschen i Finland.

När Svenska Yle talar med henne på långfredagen, vill hon inte direkt kommentera fallet med det misslyckade köpet av skyddsutrustning från Kina.

Hon säger i alla fall att man redan för en tid sedan varnade för möjliga risker med att skaffa skyddsutrustning från exempelvis Kina under rådande omständigheter.

- Det finns många som nu försöker sko sig på coronakrisen, konstaterar Simik.

Det var i onsdags som det avslöjades att Försörjningsberedskapscentralen hade köpt in ett parti munskydd från Kina, som inte höll den standard som utlovats. Det innebär att utrustningen inte kan användas på sjukhus, men nog inom exempelvis äldreomsorgen.

På skärtorsdagen medgav centralens vd misstaget.

Det har även uppdagats ekonomiska oklarheter och eventuella oegentligheter kring affären, som gjordes upp i all hast under den pågående coronakrisen.

Inte svårt att avslöja fusk

Simik säger att det inte är vare sig svårt eller tidskrävande att kontrollera om de aktörer man gör affärer med är hederliga och ifall man faktiskt får den vara man beställt.

- Det handlar om några telefonsamtal, bland annat till tillverkaren själv eller importören. Samt en granskning av samarbetspartnerns verksamhet via handelsregistret, säger Laura Simik till Svenska Yle.

Hon efterlyser nu ett mer koordinerat och välorganiserat system.

- I dagens läge är kunnandet inom den här branschen väldigt splittrad och finns hos flera ministerier och en rad privata aktörer.

Simik säger att man kunde undvika liknande missöden i framtiden exempelvis genom att grunda en enhet som har ansvar för uttryckligen skyddsutrustning och annan hälsoteknologi.

- En sådan enhet finns redan när inom läkemedelsförsörjningen, säger hon.

Diskussion om artikeln