Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens maktpartis försök att ta över Museet för judarnas historia gick snett - avsatte chefen: "De kommer att försöka igen"

Från 2020
Entréhallen i Museet för den polska judarnas historia i Warszawa.
Bildtext Entréhallen i Museet för judarnas historia i Polen - museet ligger i det gamla gettot i Warszawa.
Bild: Gustaf Antell

I Polen har regeringen misslyckats med att ta kontroll över Museet för de polska judarnas historia i Warszawa. Den gamla chefen skuffades ut, men den nya chefen, som tillsattes under våren, vägrar ändra museets linje.

- Det är uppenbart att kulturministern vill kontrollera alla institutioner. Regeringen vill tydligt öka sin makt, säger Dariusz Stola, den tidigare chefen för Museet för de polska judarnas historia POLIN i Warszawa.

Det var han som manövrerades ut av Polens kulturminister Piotr Gliński förra året.

Stola hade tidigare högljutt kritiserat regeringens försök att göra det straffbart att diskutera polskt deltagande i Förintelsen, ett lagförslag som aldrig gick igenom. 

De investerar mycket i att skriva om historien, i att uppfinna nya hjältar och förstöra gamla hjältar

― Dariusz Stola

Museet för de polska judarnas historia öppnade år 2014 i en helt ny byggnad mitt i det område där världens största judiska getto en gång fanns.

Warszawas getto grundades av nazisterna år 1940 och hade som mest 460 000 invånare på ett område mindre än ön Drumsö i Helsingfors.

Stola öser lovord över den finländska arkitekten Rainer Mahlamäki.

- En mer lämplig byggnad för att berätta om judarnas över tusenåriga historia i Polen kunde man inte tänka sig, säger han.

Museet valdes snabbt till Europas bästa museum för sitt moderna sätt att berätta om judarnas öden.

Men museets inkluderande budskap väckte också den nationalistiska regeringens agg. Det bidrog antagligen till att kulturministern i fjol vägrade förlänga Stolas mandat.

Dariusz Stola är orolig för Polens framtid.
Bildtext Dariusz Stola är orolig för Polens framtid. Det här är inte en regering som ger upp, säger han.
Bild: Gustaf Antell

Museet berättar om livet - både det goda och det onda

- Polens linje är nu att förvränga historien, att välja ut vissa bilder av verkligheten, tona ner en del aspekter och förneka andra, säger Stola.

De polska judarnas museum fick under våren en ny chef, som är en veteran i huset och tidigare biträdande direktör under Stola.

Från andra halvan av 1500-talet till slutet av 1700-talet var Polen känt som judarnas paradis i Europa - vår slutsats är att det inte finns någon polsk historia utan judarna

― Zygmunt Stępiński

Zygmunt Stępiński uttrycker stor beundran för sin förre chef och säger att museet under hans egen ledning inte kommer att ändra linje, vad regeringen än säger.

Zygmunt Stępiński tillträdde som chef på Museet för de polska judarnas historia i mars 2020.
Bildtext Zygmunt Stępiński tillträdde som chef på Museet för de polska judarnas historia i mars 2020.
Bild: Gustaf Antell

- Vårt huvudbudskap är att museet berättar om livet, säger Stępiński. Vi riktar inte in oss på Förintelsen, utan på tusen år av livets historia.

Från andra halvan av 1500-talet till slutet av 1700-talet var Polen känt som judarnas paradis i Europa.

- Vår slutsats är att det inte finns någon polsk historia utan judarna och det finns ingen judisk historia utan Polen.

Över tre miljoner personer har varit i byggnaden eftersom här också ordnas olika sorters evenemang - alltifrån kultur till konserter, föreläsningar och studiegrupper

― Zygmunt Stępiński

Det var egentligen först efter andra världskriget Polen blev det etniskt, religiöst och språkligt homogena land det är i dag.

Det här är ett problem för den socialkonservativa regeringen som har gjort nationalismen till sin ideologis viktigaste grundpelare.

Det handlar inte i första hand om antisemitism

- Det här är inte en antisemitisk regering, det här är den mest proisraeliska regeringen Polen någonsin har haft, säger Dariusz Stola.

Idag jobbar han som professor i historia vid Polens vetenskapsakademi.

- De älskar Benjamin Netanyahus Israel. Men samtidigt stöder de högerextrema antisemiter inrikes, till exempel inom åklagarämbetet eller polisen.

Syftet är att göra politik av historien. I det sammanhanget är det bra med en stor polarisering i samhället. Polariseringen har länge varit en del av regeringspartiet Lag och rättvisas långsiktiga strategi.

- Det passar dem bra med motstridiga uppgifter om det förflutna i offentligheten, så det de försöker göra med det här museet handlar inte bara om judarnas historia i Polen, säger Stola.

Polens kulturminister Piotr Gliński har sagt att han ville bli av med Stola bland annat på grund av att han förde en "aggressiv politik".

- Rörelsen Lech Kaczyński (står regeringspartiet Lag och rättvisa nära) berättade att Stola vägrade låta dem organisera en internationell konferens för polsk-israeliska frågor, säger Gliński i en intervju för tv-kanalen TVN24.

De älskar Benjamin Netanyahus Israel

― Dariusz Stola

Stola är övertygad om att regeringen kommer att försöka sig på en ny kupp mot museet inom något år.

Hans ersättare Zygmunt Stępiński är inte riktigt lika säker på saken, men tror ändå att det är ganska troligt.

Det är antagligen vår framgång som gör att de är så intresserade av vårt museum

― Zygmunt Stępiński

- Vår fasta utställning har redan haft över två miljoner besökare. Det är antagligen vår framgång som gör att de är så intresserade av vårt museum, säger Stępiński.

Över tre miljoner personer har varit i byggnaden enligt museets egen besökarstatistik. Det beror på att här också ordnas olika sorters evenemang.

Idén till att bygga ett stort museum för de polska judarnas historia presenterades redan för 25 år sedan av Judiska historiska institutet i Warszawa.

Bara en av tre ägare ville byta ut Stola som chef

Museet för de polska judarnas historia har tre ägare, varav kulturministeriet är en och de andra är staden Warszawa och Judiska historiska institutet.

Bara kulturministeriet ville att museet skulle få en ny ledare och de andra ger sitt fulla stöd åt den nye chefen Zygmunt Stępiński.

- Jag känner mig trygg på min position just nu, säger Stępiński.

På kort sikt kan han göra det. Det Judiska historiska institutet har ett brett internationellt nätverk som hjälpte till för att samla in medel för att bygga Museet för de polska judarnas historia.

Museet för de polska judarnas historia utifrån.
Bildtext Museet för de polska judarnas historia.
Bild: Gustaf Antell

Diskussion om artikeln