Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Google och Apple inleder samarbete - ska spåra coronasmitta med gemensam applikation

Från 2020
Uppdaterad 11.04.2020 09:57.
Man med mobil passerar en stor Google-logotyp.
Bildtext Applikationen kommer inte att kunna laddas till telefonen utan den blir en del av operativsystemet.
Bild: EPA/BORIS ROESSLER

Teknologijättarna Apple och Google inleder samarbete och börjar utveckla en mobilapplikation som ska göra det möjligt att spåra coronavirusets smittkedjor, meddelade bolagen på fredag.

De senaste veckorna har det rapporterats om motsvarande appar runt om i världen. Också i Finland förbereds en app som ska hjälpa att spåra och följa smittkedjor.

Apples och Googles operativsystem används i 99 procent av världens smarttelefoner. Enligt experter skulle bolagens applikation därför vara av stor betydelse i uppföljningen av smittkedjor.

Meningen är att programvaran automatiskt skulle läggas till i Apples iPhone- och Googles Androidtelefoners operativsystem. Det skulle alltså inte vara en app som användaren väljer att ladda till sin mobiltelefon.

Nyckelfaktorn i programvaran är mobiltelefonernas Bluetoothkoppling. Med hjälp av den kan mobiltelefoner lagra data från andra telefoner på en ungefär två meters radie. Data skulle lagras i hemlighet och anonymt.

Om en person testar positivt för coronaviruset kan personen i fråga skicka informationen om smitta till programvaran, också här anonymt. För att personen ska kunna skicka information om smitta måste smittan först bekräftas av en hälsovårdsmyndighet.

När programmet har fått informationen slår det larm till andra enheter som har befunnit sig i närheten av den smittade personen.

En man i närbild använder en mobiltelefon.
Bildtext Mobilanvändarna skulle få ett direkt meddelande om de har varit i närheten av en person som smittats av coronaviruset.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Apple och Google säger att bolagen inte desto mera kommer att få tillgång till informationen.

Bluetooth har också sagts vara bättre med tanke på skyddandet av den personliga integriteten jämfört med insamling av plats- och mobildata.

Experter inom området verkar vara försiktigt positiva till projektet.

- Enligt vad bolagen har meddelat så kommer deras praxis att minska de värsta riskerna vad gäller användarnas privatliv, sade övervaknings- och cybersäkerhetsrådgivare Jennifer Granick vid förbundet för medborgerlig frihet i USA (American Civil Liberties Union).

- Myndigheterna kommer inte att få tillgång till information om vem som har smittats av coronaviruset, sade i sin tur Pam Dixon, direktör för världens datasäkerhetsforum.

USA:s president Donald Trump sade på en presskonferens på fredagen att samarbetsprojektet verkar intressant och att hans administration ska bekanta sig med det.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel: Google ja Apple ryhtyvät kehittämään koronasovellusta yhteistyössä – lähes kaikissa älypuhelimissa on käytössä yhtiöiden käyttöjärjestelmät, skriven av Saara-Miira Kokkonen. Texten har översatts av Fredrik Palmén.

Artikeln uppdaterad klockan 9.16.
Artikeln uppdaterad klockan 9.57 med precisering om att en hälsovårdsmyndighet måste bekräfta smittan.

Diskussion om artikeln