Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL överväger att spela matcher på neutral is – samtidigt filar man på nytt slutspelsformat: ”Många skulle protestera om en match avgör”

Från 2020
Alex Pietrangelo lyfter bucklan.
Bildtext Kommer något lag att få lyfta bucklan i år?
Bild: /All Over Press

NHL-matcher i Grand Forks, Manchester och Saskatoon? Det kan bli verklighet när ligan kartlägger hur man ska kunna avsluta säsongen. Ett slutspel med bara en utslagsgivande match otänkbart anser vicekommissionären Bill Daly.

När kan ligorna återupptas? Den frågan är på mångas läppar just nu när det råder stiltje i idrottsvärlden. Från NHL:s sida är man redo att vänta ända till augusti om det rådande läget så kräver.

Coronapandemin har redan krävt över 18 000 liv i USA och bland de hårdast drabbade delstaterna finns New York, New Jersey, Michigan och Kalifornien.

Sju NHL-klubbar har sina baser i dessa delstater och om man inte kommer att kunna spela ishockey där kan det bli aktuellt med matcher på neutral is.

Grand Forks i North Dakota, Manchester i New Hampshire och Saskatoon i Saskatchewan är städer som uppges ha visat intresse för att arrangera matcher och troligtvis utan publik på läktarna.

– Det är en möjlighet och något som vi har övervägt och diskuterat. Det är ändå något som vi inte önskar, säger NHL:s vicekommissionär Bill Daly på ligans webbplats.

Bill Daly blickar framåt på presskonferens.
Bildtext Bill Daly.
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Daly säger att man har börjat sammanställa en lista över vad som kan tänkas behövas.

– Vår målsättning är att vara så redo som vi bara kan för alla scenarier och att vi kan reagera med kort varsel, säger han.

Enligt Daly analyserar man också vad spel på neutral is betyder för spelarnas hälsa och säkerhet. Vicekommissionären anser också att det är för tidigt att bestämma om spelarna kan ta med sina familjer till matcher på neutral is.

– Spelarna har varit isolerade med sina familjer i nästan en månad nu, så jag tror inte att risken skulle öka om familjer skulle följa med. Men allt beror på vilka råd hälsoorganisationerna och myndigheterna ger, säger han till ESPN.

Hur ska slutspelet genomföras?

NHL har ännu inte spikat hur säsongen ska slutföras när den väl återupptas. Ska man spela färdigt grundserien eller går man direkt till slutspel, och i så fall med hur många lag?

Gällande slutspelet vill Daly ändå inte se serier avgöras utgående från en enda match.

– Jag skulle säga att en utslagsgivande match inte är något som vi kommer att använda. Jag har alltid ansett att allt eller inget är uteslutet och många skulle protestera om en match avgör.

– Jag tror att en serie med tre matcher är mer troligt, det är inget att föredra men vettigare än en match, säger Daly.

Bill Daly tror också att spelarnas självisolering kommer att fortsätta ett bra tag framöver. Enligt det senaste beskedet skulle självisoleringen pågå till den 15 april.

– Jag skulle vara överraskad om det inte förlängs. Vi kommer inte att kunna spela matcher den 1 maj, vi kommer inte ens att kunna öppna arenorna då, säger han.

Diskussion om artikeln