Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönens popularitet på en otrolig nivå i Asien – fansen har stenkoll på varje steg han tar: ”Det kan vara ganska så extremt”

Från 2020
Uppdaterad 11.04.2020 10:48.
En kvinna tar en selfie med Kimi Räikkönen.
Bildtext Kimi Räikkönen hör till de mest populära förarna i F1.
Bild: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Autografer, bilder och stora folkmassor är vardag för Kimi Räikkönen i Asien där han mer eller mindre har rockstjärnestatus. Under tävlingshelger är det svårt att få en lugn stund. De lyckas alltid ta reda på vilket hotell vi bor på och när vi anländer, säger hans personliga tränare Mark Arnall.

En VM-titel, 21 GP-segrar, 103 pallplaceringar samt massvis med odödliga citat och finurliga repliker har gjort Kimi Räikkönen till en stor favorit hos många formel 1-fans.

Räikkönen gillar själv inte att stå i rampljuset men tvingas leva med även den här sidan av jobbet. Speciellt i Asien är det alltid fullt pådrag kring Räikkönen, säger hans personliga tränare Mark Arnall.

– Kimi är otroligt populär i Kina och Japan. Alla är så desperata att röra vid honom, skaka hand, få en autograf och ta en bild. Det kan vara ganska så extremt.

– Det spelar ingen roll hur vi försöker dölja våra reseplaner, de lyckas alltid ta reda på vilket hotell vi bor på och när vi anländer. Jag vet inte vem som ger den här informationen, säger Arnall i en intervju för F1-fotografen Kym Illman.

Arnall minns speciellt en händelse i Shanghai under Räikkönens första säsong i Lotus 2012.

– När vi skulle lämna depån sade jag att vi måste ha sex–sju killar runt Kimi för att få honom till bilen. De frågade varför och genast när vi började gå möttes vi av en stor folkmassa.

– Då fick jag svaret: nu förstår vi varför det måste finnas några extra killar. De bara hoppade fram, säger han.

Kimi Räikkönen dricker ur en flaska och talar med Mark Arnall.
Bildtext Arnall och Räikkönen har jobbat tillsammans sedan 2002.
Bild: XPB Images

Segern i USA ett speciellt minne

Arnall började jobba för McLaren 1997 och blev senare personlig tränare för Mika Häkkinen. När Häkkinen avslutade sin karriär och Räikkönen ersatte honom i stallet 2002 inleddes samarbetet med ”Ismannen”.

Räikkönen och Arnall tillbringar mellan 250 och 300 dagar per år tillsammans, och britten har med andra ord varit med om både höga toppar och djupa dalar.

Under årens lopp har han samlat på sig många speciella minnen men ett sticker ut: USA:s GP 2018.

– Det är svårt att beskriva eftersom vi hade väntat så länge på en seger med Ferrari. Han gjorde ett fantastiskt lopp och alla var så glada över segern. Hans kommentar efter sammanfattade också känslan bra, säger Arnall.

Arnall har också sett hur stor skillnad det är när Räikkönen nu tävlar för Alfa Romeo jämfört med tiden hos Ferrari.

– I Ferrari är med mycket press, från stallet, media och fansen. När man är där blir det normalt och man inser inte hur mycket press det är före man är utanför. Det är mycket press där som inte existerar i andra stall, säger Arnall.

Diskussion om artikeln