Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inte bara Finland som blev blåst - också andra länder har fått undermålig skyddsutrustning

Från 2020
Ett par händer håller upp ett munskydd framför ett ansikte.
Bildtext Ansiktsskydd och skyddsutrustning tillverkas så snabbt det går i hela världen. Flera länder har mottagit undermålig skyddsutrustning.
Bild: Helen Sessions / Alamy

Samma vecka som Världshälsoorganisationen WHO utlyste Covid-19 som en pandemi gjorde Interpols enhet för läkemedelsbrott Pangea nästan 200 gripanden i 90 länder. Under sju dagars tid beslagtogs undermålig skyddsutrustning och farliga eller förfalskade läkemedel värda nästan 13 miljoner euro.

Många länder har infört stränga restriktioner och det har lett till att folk hamstrar både toalettpapper men också läkemedel.

Eftersom att både Kina och Indien, som tillverkar mest medicinsk utrustning i världen, är i karantän det har lett till att förfalskade läkemedel kommit i omlopp, rapporterar BBC

Från Malaysia till Moçambique har polisen beslagtagit tiotusentals ansiktsskydd och läkemedel. Många av läkemedlen har marknadsförts som botemedel mot Covid-19.

– Den olagliga handeln med förfalskade läkemedel under en hälsokris visar att dessa personer inte har någon som helst tanke på människors liv eller välbefinnande, säger Interpols generalsekreterare Jürgen Stock.

Försörjningsberedskapscentralens misslyckade affär är däremot inte den enda.

Andra länder har också köpt undermålig skyddsutrustning

I Frankrike sprider sig videor på sociala medier där sjukvårdspersonal visar upp skyddsutrustning som går i bitar så fort vårdare ska använda dem.

I USA har ett sjukhus i New Jersey köpt 1 000 andningsskydd som inte uppfyller kraven för att kunna användas på sjukhus.

Man håller upp ett ansiktsskydd
Bildtext En fabrik i Pakistan tillverkar dessa andningsskydd. Pakistan är ett av de ledande länderna i Asien när det kommer till tillverkning av skyddsutrustning.
Bild: Shahzaib Akber / EPA

Också priset på riktiga läkemedel stiger. Efter undersökningar som visar att hydroxiklorokin kan användas för att behandla patienter med Covid-19 har priset för malariamedicin skjutit i höjden.

I Pakistan kunde man tidigare köpa ett kilo hydroxiklorokin för ungefär 100 euro. På några veckor har priset stigit med över 1 000 euro.

Italien skickar armén för att skydda leverans

Kriminella försöker utnyttja coronavirusets effekt på länder runtom i världen. För tillfället håller Kina och Italien på och reder ut hur ett lass med andningsmasker som var på väg till Italien, hamnade i en butik i Tjeckien.

Fallet har lett till att Italien har vidtagit strikta åtgärder. Nu när Tyskland donerade 18 flygplanslaster med andningsskydd sändes den italienska arméns fraktplan iväg för att hämta lasten och för att förhindra att försändelsen stjäls på vägen.

Källa: BBC, STT

Diskussion om artikeln