Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles undersökning: De flesta konsumerar alkohol i samma utsträckning som före coronakrisen – expert varnar ändå för riskerna med ökat alkoholbruk

Från 2020
Uppdaterad 11.04.2020 20:04.
Alkon myymälän sisällä pulloja hyllyissä. Miesasiakas tummansinisessä toppatakissa ja musta pipo päässä on juuri astunut kameran takaa kuvaan reippaasti kävellen hyllyjen välistä käytävää pitkin. Miehen liike on tallentunut epäterävänä.
Bildtext Många köpte rödvin till påskmiddagen. Alko uppmanade dock kunderna att hålla ett säkert avstånd till andra människor.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Finländarnas alkoholbruk har befarats öka märkbart under coronatiderna då många isolerar sig, är permitterade eller jobbar på distans. En undersökning som Yle beställt av Taloustutkimus visar att det inte finns skäl till någon stor oro, då merparten inte konsumerar mer alkohol nu än normalt. Det rapporterar Yle Uutiset.

Av dem som svarade på enkäten uppger 77 procent att deras alkoholbruk inte förändrats under coronakrisen. 15 procent svarade att de dricker betydligt eller någorlunda mindre alkohol än vanligtvis.

Sex procent uppgav att de dricker lite mer och en procent anger att deras alkoholbruk ökat betydligt.

Taloustutkimus intervjuade 1 400 personer i början av april. Felmarginalen är cirka 2,5 procentenheter i vardera riktning.

En del kan omedvetet försöka hantera sina känslor och lindra stressen jobbet för med sig genom att dricka alkohol. Andra dricker kanske för att belöna sig själva efter goda prestationer. Eftersom coronasituationen lättare tenderar att skapa ångest finns det risk för att alkoholkonsumtionen ökar.

Distansjobb kan göra det lättare att dricka mer

Kaarlo Simojoki, ledande överläkare och chef på A-kliniken, påpekar att antalet alkoholportioner inte skiljer sig så mycket då det handlar om att övergå från måttlig till riskfylld konsumtion. För kvinnor går gränsen för måttligt bruk vid sju alkoholportioner i veckan, för män vid 13.

– Jag påstår inte att alla nu börjar supa. Men ifall man normalt dricker ett glas vin varje dag, och nu dricker två på grund av läget har mängden trots allt fördubblats.

I Finland är man nog medveten om problemen våldsamt supande för med sig, men de problem som regelbundet drickande - om än utan syftet att bli full - medför blir lätt i skymundan, enligt Simojoki.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki
Bildtext Kaarlo Simojoki befarar att en del har svårt att trappa ned antalet alkoholportioner sedan då coronaläget lugnat ner sig.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Följderna kan till exempel vara att man sover sämre, mår sämre psykiskt, högt blodtryck och att man går upp i vikt.

– Ifall du jobbar på distans i två till tre månader och ditt alkoholbruk fördubblas kan det bli svårt att minska då situationen är över. Man blir van vid tillvägagångssättet och toleransen ökar. Vilka som kan återgå till det normala är en så kallad tiotusenkronorsfråga.

Omkring åtta procent av finländarna går över gränsen mellan måttligt och riskfyllt bruk. Fem procent går över gränsen till ett högriskbruk. Gränsen för högriskbruk går vid 23 portioner per vecka för män, 12 för kvinnor.

– Jag är orolig för att de som hittills konsumerat måttligt ska övergå till riskfylld konsumtion – eller att de dricker ännu mer. För att inte tala om dem som redan dricker för mycket, som lätt kan övergå till ett problembruk.

Enligt Simojoki har man märkt av att distansarbete gör att fler dricker mer, i de fall där personen redan har svårt att kontrollera sin konsumtion. Därför är det viktigt att det finns tillgänglig hjälp, också under coronatider.

Coronasituationen märks av på Alko

Under påsken har kunderna traskat mellan flaskhyllorna i en jämn takt, men inte för nära varandra. Alko uppmanar kunderna att hålla ett säkert avstånd till andra människor.

Påsken är en av årets stora helger, och nu då det är förbjudet att umgås i stora grupper begränsas försäljningen något. Å andra sidan behöver inte Alko i år tävla med passagerarimporten från Estland.

– I början av mars var kunderna färre än i fjol, men mängden som köptes var lite större. Något hamstrande av sprit kan man ändå inte tala om, säger Kari Pennanen, marknadsföringschef på Alko.

Exakta försäljningssiffror kommer Alko att redogöra för i ett senare skede.

Enligt Pennanen köper kunderna lite mer lådviner och mindre mousserande vin.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Ylen kysely: Koronakriisi on lisännyt alkoholinkäyttöä seitsemällä prosentilla vastaajista – asiantuntija varoittaa tissuttelun jäämisestä päälle skriven av Hannele Muilu. Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.

Artikeln uppdaterades 11.4 klockan 20:03, rubriken ändrades från ''Yles undersökning: Alkoholkonsumtionen har ökat med sju procent under coronakrisen – expert varnar för riskerna med ökat alkoholbruk''.

Diskussion om artikeln