Avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet: ''Det var aldrig meningen att enbart försörjningsberedskapscentralens masker ska räcka för hela landet"
Dörrarna till Försörjningsberedskapscentralens lager slogs upp för hälsovården för drygt en halv månad sedan. Lagren fick uppmärksamhet internationellt, och Försörjningsberedskapscentralen hyllades både på hemma- och bortaplan. Sedan lades några beställningar, och de resulterade sedan i en rumba utan dess like varpå Försörjningsberedskapscentralens vd avgick.
Vid Social- och hälsovårdsministeriet var man hela tiden medveten om att det behövdes mer skyddsutrustning, utöver den som redan fanns i beredskapslagren.
– Varken ministeriet eller jag trodde vid något skede att lagren skulle räcka till för hela tiden, säger Päivi Sillanaukee, avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet, i en intervju för STT.
Planen var, enligt Sillanaukee, att flera aktörer - bland annat staten - ska göra uppköp. I efterhand uppdagades det sedan från fältet att inte alla aktörer aktivt fortsatt göra dessa uppköp.
I Yles A-studio sade Sillanaukee tidigare att Finland inte kommer ha brist på skyddsutrustning, som till exempel just andningsmasker. Hon menade ändå inte att Försörjningsberedskapscentralens masker ska räcka för hela landet.
– Det var inte meningen att Försörjningsberedskapscentralen ska stå för hela landets inköp, utan fungera som stöd för kommunerna, säger Sillanaukee.
Arbetar under extraordinära förhållanden
Tidningen Helsingin Sanomat rapporterade i fredags att det fanns 2,7 miljoner kirurgiska masker och andningsskydd i Försörjningsberedskapscentralens lager. Finland behöver över hundra miljoner stycken – per månad. SIllanaukee kan inte direkt ta ställning till Helsingin Sanomats siffra, men menar att det låter rimligt.
Den skyddsutrustning som finns i Försörjningsberedskapscentralens lager införskaffades inför influensapandemihotet år 2013. För tillfället råder det ett tryck, både från politikerna och medborgarna, om att utvidga användningen av ansiktsmasker både inom social- och hälsovården, och inom andra sektorer.
Sillanaukee betonar att såväl Försörjningsberedskapscentralen som alla andra instanser nu gör inköp under alldeles extraordinära förhållanden.
– Skyddsutrustningens antal är kritiskt i hela världen, särskilt nu då det talas om att också människor utan symptom kan sprida sjukdomen, säger Sillanaukee.
Källa: STT, HS