Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet: ''Det var aldrig meningen att enbart försörjningsberedskapscentralens masker ska räcka för hela landet"

Från 2020
Päivi Sillanaukee, Helsinki, 21.08.2019
Bildtext Päivi Sillanaukee.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Dörrarna till Försörjningsberedskapscentralens lager slogs upp för hälsovården för drygt en halv månad sedan. Lagren fick uppmärksamhet internationellt, och Försörjningsberedskapscentralen hyllades både på hemma- och bortaplan. Sedan lades några beställningar, och de resulterade sedan i en rumba utan dess like varpå Försörjningsberedskapscentralens vd avgick.

Vid Social- och hälsovårdsministeriet var man hela tiden medveten om att det behövdes mer skyddsutrustning, utöver den som redan fanns i beredskapslagren.

– Varken ministeriet eller jag trodde vid något skede att lagren skulle räcka till för hela tiden, säger Päivi Sillanaukee, avdelningschef på Social- och hälsovårdsministeriet, i en intervju för STT.

Planen var, enligt Sillanaukee, att flera aktörer - bland annat staten - ska göra uppköp. I efterhand uppdagades det sedan från fältet att inte alla aktörer aktivt fortsatt göra dessa uppköp.

I Yles A-studio sade Sillanaukee tidigare att Finland inte kommer ha brist på skyddsutrustning, som till exempel just andningsmasker. Hon menade ändå inte att Försörjningsberedskapscentralens masker ska räcka för hela landet.

– Det var inte meningen att Försörjningsberedskapscentralen ska stå för hela landets inköp, utan fungera som stöd för kommunerna, säger Sillanaukee.

Arbetar under extraordinära förhållanden

Tidningen Helsingin Sanomat rapporterade i fredags att det fanns 2,7 miljoner kirurgiska masker och andningsskydd i Försörjningsberedskapscentralens lager. Finland behöver över hundra miljoner stycken – per månad. SIllanaukee kan inte direkt ta ställning till Helsingin Sanomats siffra, men menar att det låter rimligt.

Den skyddsutrustning som finns i Försörjningsberedskapscentralens lager införskaffades inför influensapandemihotet år 2013. För tillfället råder det ett tryck, både från politikerna och medborgarna, om att utvidga användningen av ansiktsmasker både inom social- och hälsovården, och inom andra sektorer.

Sillanaukee betonar att såväl Försörjningsberedskapscentralen som alla andra instanser nu gör inköp under alldeles extraordinära förhållanden.

– Skyddsutrustningens antal är kritiskt i hela världen, särskilt nu då det talas om att också människor utan symptom kan sprida sjukdomen, säger Sillanaukee.

Källa: STT, HS

Diskussion om artikeln