Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronakarantän ökar behovet av städning i hemmet: Med de här fem tipsen kan du minska på smittorisken i ditt hem

Från 2020
Punaiseen liinaan suihkutetaan puhdistusainetta.
Bildtext Daglig avtorkning av dörrhandtag, strömavbrytare och kranar med desinficerande medel rekommenderas i dessa tider.
Bild: Juha Virranniemi / Yle

En stor del av oss tillbringar mera tid hemma på grund av coronakrisen. Om en familjemedlem hostar och snörvlar är det skäl att ta fram effektivare putsningsmedel.

En stor del av oss tillbringar mera tid hemma på grund av coronakrisen. Distansarbete, distansstudier och social distansering har flyttat livet i större utsträckning inom fyra väggar. Med stängningen av caféer, bibliotek och hobbyställen försvann de sista möjligheterna till att tillbringa tid annanstans än hemma.

Då man är mera hemma blir det också mera damm och mera smuts. Husdjuren rör sig också mera dagtid då de konstant har sällskap. Det här leder till att det också lossnar mera hår och djurdamm.

Att dammsuga tillräckligt ofta och att vädra dagligen håller hemmet snyggt och inomhusluften fräsch. Under coronakarantän och förhöjd risk att smittas är det ändå viktigt att effektivera städandet.

Man behöver inte göra storstädning men proffsen uppmanar till att göra små förändringar i vardagsrutinerna.

- Jag rekommenderar att alla familjemedlemmar har egna handdukar på toaletten och i köket. De ska också bytas ut och tvättas verkligt ofta. Tillfälligt kan man också övergå till att använda engångspappersdukar säger Johanna Mykkänen från städföretaget Unelmawork.

Dörrhandtag och vattenkranar blir fläckiga

Ännu mera utmanade blir situationen om någon familjemedlem är smittad. Fastän det inte skulle röra sig om corona utan någon annan smitta som influensa eller magsjuka så ökar samvaro i samma hushåll risken för att smittan sprids. En tanke på en magsjuka som flyttar från familjemedlem till annan i coronatider är heller knappast någonting man just nu längtar efter.

Såhär städar du effektivt under coronatider:

1. Alla familjemedlemmar ska ha egna hand handdukar i toaletten och i köket.

2. Daglig avtorkning av dörrhandtag, strömavbrytare och kranar med desinficerande medel.

3. Daglig avtorkning av mobiltelefonen och datorns tangentbord med desinficerande medel.

4. Nu är det tillåtet med desinficerande tvättmedel.

5. Daglig tvätt av städtrasor i minst 60 grader.

Källa: Städföretaget Unelmaworks.

Man kan minska risken för smitta i någon mån genom att oftare torka av ytorna hemma. Nu äts fler måltider hemma och i och med det hanteras också bland annat kylskåpets och mikrons handtag mycket mer än normalt.

Johanna Mykkänen rekommenderar också att rengöra hemmets många olika apparater som används nu när man jobbar och studerar på distans.

- Datorns tangentbord, olika touchscreenar och telefonerna kommer man inte alltid ihåg att putsa. Speciellt mobilen hanteras hela dagen och bakterier fastnar lätt på dess yta.

Också stolarnas armstöd och bordens ytor är ställen som samlar en hel del fläckar så det är också skäl att putsa dem ofta.

Nu är det tillåtet med starkare tvättmedel

Under normala förhållanden brukar man försöka undvika starka desinficerande tvättmedel. Men nu under coronatider är det tillåtet att använda effektivare tvättmedel.

- Om man misstänker någon smitta inom familjen rekommenderas att man använder desinficerande tvättmedel bara man inte använder dem hela tiden. Under sådana undantagstillstånd som vi nu lever är det okej att använda dem säger Johanna Mykkänen.

Siivousvälineitä.
Bildtext Just nu är det också okej att använda mera desinficerande tvättmedel då man torkar av ytor.
Bild: Shutterstock

Har man fler toaletter i hushållet kan man också freda den ena toaletten för bara den eller de familjemedlemmar som har en smitta.

Att leva under undantagsförhållanden är stressande på många sätt. Man ska inte ta mera stress av städningen. Att städa lite noggrannare är ändå någonting konkret som man kan göra för sin egen och sina anhörigas hälsa. Den dagliga städstunden kan man göra tillsammans med hela familjen.

- Kanske man kan torka av skåpens och dörrarnas handtag som det sista man gör varje dag och på samma gång kan man byta ut alla handdukar i toaletten och i köket, säger Johanna Mykkänen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel av Paula Tiessalo. Översättning och bearbetning av Malin Hulkki, Yle Österbotten