Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange blev pappa till två söner på ambassaden - pojkarnas svenska mamma vädjar för Assanges liv

Från 2020
Uppdaterad 12.04.2020 15:26.
Det hålls fortfarande demonstrationer världen över för Assange. Den här demonstrationen hölls i London i februari i år.
Bildtext Det hålls fortfarande demonstrationer världen över för Assange. Den här demonstrationen hölls i London i februari i år.
Bild: /All Over Press

Wikileaksgrundaren Julian Assange, 48, har två små söner som föddes medan han var instängd på Ecuadors ambassad i London. Nu träder pojkarnas svenska mamma fram och offentliggör relationen. Hon befarar att Assanges "liv kan vara på väg att ta slut".

Julian Assange sitter i Belmarshfängelset i London sedan april 2019. Han väntar på beslut om eventuell utlämning till USA där han misstänks för spioneri och dataintrång och riskerar fängelsestraff på 175 år.

Före han greps, tillbringade han nästan sju år på Ecuadors ambassad, dit han sökte sin tillflykt då han ville undvika utlämning till Sverige, där han tidigare misstänktes för sexualbrott.

Nu har Wikileaks på Twitter och Youtube avslöjat att Assange under sina sista år på ambassaden fick två söner med advokaten Stella Morris, 37. Morris är född i Sydafrika, men har svenskt medborgarskap.

Morris visar nu också upp parets två små söner som är ett, respektive två år gamla.

Coronaviruset sägs utgöra ytterligare ett hot mot Assange

Morris säger att hon nu väljer att offentliggöra relationen och visar upp barnen bland annat för att hon är så orolig för Assanges hälsa. Hon uppmanar den brittiska regeringen att försätta honom på fri fot mot borgen. Hon vädjar också för andra fångar som är extra sårbara för coronaviruset.

Enligt brittiska medier har åtminstone en person dött i covid-19 på högsäkerhetsfängelset Belmarsh.

Utom det material som Wikileaks publicerat på Twitter och Youtube, har brittiska Daily Mail fått en egen, längre intervju med Morris.

Där berättar hon att Assange har en kronisk lungsjukdom efter åren inomhus på Ecuadors ambassad.

I den intervju som Wikileaks publicerat på Youtube säger Morris att hon försökt skydda relationen i många år, men att hon nu träder fram eftersom hon "känner att Julians liv kan vara på väg att ta slut".

"Det var ett medvetet beslut att bilda familj"

I intervjun på Youtube berättar Morris först om hur hon och Assange möttes 2011.

Då sökte Wikileaks förstärkning för hans juridiska team och hon passade perfekt för uppgiften, eftersom hon talade både flytande svenska och spanska och redan tidigare hade arbetat med den kända spanska juristen Baltasar Garzón, som också assisterar Assange.

Enligt Morris besökte hon sedan ambassaden så gott som dagligen och lärde känna Assange väl. Så småningom blev de kära och de inledde en relation 2015.

Han är enastående, han är generös och mycket öm och kärleksfull

Hon beskriver Assange som den person hon känner bäst i hela världen och enligt henne är han enastående, han är generös och mycket öm och kärleksfull.

Enligt Morris var det ett medvetet beslut av dem att bilda familj.

- Att bilda familj var ett medvetet beslut, för att riva murarna runt honom och föreställa sig ett liv utanför det fängelset. Många skulle säkert tycka att det är helt galet att bilda familj under de omständigheterna, men för oss var det ett vettigt beslut, säger Morris i intervjun på Youtube.

Enligt Morris har det gjort Assange gott att få träffa sina små söner då det varit möjligt. De ger honom "frid och stöd".

Men enligt henne går det inte att skydda relationen och hålla den hemlig längre. På videon berättar hon att fångvaktare försökt få tag på DNA-prov av de små sönerna.

Mot slutet av intervjun blir hon känslosam och ger uttryck för sin förtvivlan över att Assange utsätts för ändlösa attacker, att man försöker förgöra honom. Hon säger att det är ett "känt mönster" vad gäller visselblåsare som försöker avslöja makthavare.

Källor: Wikileaks, Youtube, Daily Mail, Aftonbladet

Diskussion om artikeln