Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estnisk tonåring ledde en internationell grupp nynazister från sin hemby – medlemmarna förberedde bombattentat i USA

Från 2020
en röd  vit och svart nazistisk svastikaflagga
Bildtext Gruppen glorifierar kända nazister och nynazister som har dödat människor.
Bild: EPA/Jim Lo Scalzo

Nynazistgrupperingen Feuerkrieg Divisions grundare var bara 13 år gammal. Gruppens medlemmar verkade inte känna till ledarens ålder.

Han kallades Commander. Han ledde en gruppering nynazister som glorifierade våld. Guppen är kopplad till bombattentat. Ledaren är en 13 år gammal skolpojke bosatt på den estniska ön Ösel.

Estniska säkerhetsmyndigheter har bekräftat för nyhetsbyrån AP att pojken som ledde Feuerkrieg Division (FKD) bor i Estland.Tidningen Eesti Ekspress (kräver inloggning) har också rapporterat om fallet tidigare i veckan.

Pojken har kapat banden till organisationen efter att polisen förhörde honom i januari.

Estniska skyddspolisen Kaitsepolitseiamets (Kapo) informatör Harrys Puusepp berättade för AP att myndigheterna tog tag i ärendet då de misstänkte personen och att han kan ha orsakat fara.

- I och med att personen är under 14 år har han inte ett straffrättsligt ansvar. För att eliminera risken måste man använda andra lagliga medel, säger Puusepp.

Puusepp bekräftade inte personens ålder eller andra detaljer i ärendet. På grund av pojkens ringa ålder uppger de inte heller hans namn.

Spridd internationell grupp

FKD:s interna kommunikation har läckt ut på nätet. I meddelandena framgår det att "Commander" har grundat gruppen och att grundaren kommer från Ösel.

Eesti Ekspress skriver att han bor på en liten ort. Enligt tidningens uppgifter är pojken inte gruppens egentliga ledare i och med att gruppen är splittrad. Han är ändå en av de mer betydelsefulla medlemmarna.

FKD är en av de mest extrema nynazistgrupperingarna som idealiserar vit makt på internet.

Gruppen skapades i oktober 2018 och den har haft några tiotal medlemmar i Europa och Nordamerika, enligt amerikanska medborgarorganisationen Anti-Defamation League (ADL) som undersöker hatgrupper.

- Deras nuvarande ledare bor i Estland, men medlemmarna är i allt högre grad amerikaner, säger ADL.

FKD har tagit efter nynazistgruppen Atomwaffen Division vars medlemmar har mördat åtminstone fem personer. Enligt ADL liknar gruppernas ideologi, rasism och propaganda varandra.

Gruppens medlemmar glorifierar bland andra Brenton Tarrant, som låg bakom bakom en attack mot moskéer i Nya Zeeland i mars 2019, norska Anders Behring Breivik, som utförde ett massmord i Norge i juli 2011, och Timothy McVeigh, som låg bakom ett bombattentat i Oklahoma City i USA år 1995.

Utöver Adolf Hitler är massmördaren Charles Manson extra viktig för gruppen.

Största delen av FKD:s verksamhet sker på nätet, men medlemmarna sprider också rasistiska, antisemitiska och islamofobiska flygblad.

I gruppens interna kommunikation har de planerat våldsdåd, en del har också strävat efter att förverkliga dessa planer.

Gruppen förberedde bombattentat

USA:s federala polis, FBI, lyckades komma åt gruppens interna kommunikation på nätet. Enligt AP grep FBI:s antiterrorgrupp en misstänkt gruppmedlem i Las Vegas i april i fjol.

Den gripna mannen hade haft kontakt med andra medlemmar i gruppen. Han hade planerat ett bombattentat i den lokala synagogan och i en nattklubb för sexuella minoriteter.

FBI hittade material för att tillverka bomber hos mannen. Den gripna 24-åriga mannen väntar på sin dom efter att han erkänt olovligt vapeninnehav.

En annan man är gripen för att han planerade ett bombattentat. Mannen är en amerikansk soldat och han har erkänt brottet. Också han hade tät kontakt med FKD.

Enligt Eesti Ekspress har medlemmar i gruppen gripits också i andra länder.

I höstas meddelade myndigheter i Storbritannien att de hade gripit en 16-årig pojke som hade letat på nätet efter instruktioner för att bygga en bomb. Också han var medlem i FKD.

Dessutom har personer gripits i Kroatien och Litauen.

Enligt Der Spiegel har gruppen åtminstone sex medlemmar i Tyskland. Gruppens ledare i Tyskland, 22-åriga "Heydrich" greps i februari i Bayern.

Radikaliserade unga väcker oro

Enligt de diskussioner som har läckt ut på nätet förundrade sig medlemmarna i FKD över att "Commander" slutade hålla kontakt i januari. Medlemmarna undrade om han hade blivit gripen.

I meddelandena framgår inga tecken på att medlemmarna skulle ha känt till att deras ledare var 13 år gammal.

Enligt den estniska skyddspolisen Kapo är internetradikalisering en del av ett större fenomen. Polisen påminner om att skolorna och föräldrarna har en central roll i att förhindra att radikalisering sprids bland unga.

- Tyvärr finns det exempel på att föräldrar har introducerat unga till extremistiskt material och det har lett till att unga radikaliseras, säger Kapos chef Alar Ridamäe i ett pressmeddelande.

Enligt Kapo har man nu "tagit hand om" den 13-åriga Commander. Polisen har inte specificerat vad det innebär.

Artikeln är en översättning av Marika Katajas artikel Virolainen teinipoika johti kansainvälistä uusnatsiryhmää pikkukaupungista Saarenmaalta, jäsenet valmistelivat pommi-iskuja Yhdysvalloissa publicerad först av Yle Uutiset den 11.4.2020.

Artikeln är översatt av Axel Nurmio.