Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Påskquiz, minska smittorisken i ditt hem och fladdermusens oskäligt dåliga rykte

Från 2020
Vattenfladdermus i Harjavalta.
Bildtext Det här är en vattenfladdermus. Arten förekommer i Finland, och har en vingbredd på 23–27 cm. Den väger mellan 6–14 g.
Bild: Sandra Ruiz

Här kommer lite kvällsläsning för söndagen.

I en intervju för den svenska tidningen Dagens Nyheter berättar president Sauli Niinistö om sin egen roll i coronakrisen och reflekterar över skillnader mellan Finland och Sverige. I intervjun konstaterar Niinistö att Finland har gått in för betydligt kraftigare restriktioner än Sverige.

En stor del av oss tillbringar mera tid hemma på grund av coronakrisen. Om en familjemedlem hostar och snörvlar är det skäl att ta fram effektivare putsningsmedel. Med de här fem tipsen kan du minska på smittorisken i ditt hem.

Hur många timmar hängde Jesus på korset? En hurdan lek är äggdans? I vilket land har man vattenkrig på annandag påsk? Testa din kunskap i det stora påskquizet!

Coronapandemin får företagare som tillverkar silvervatten att vädra morgonluft. En del av företagarna sprider konspirationsteorier och har kopplingar till extrema politiska rörelser. Många som tror på alternativ vård propagerar också för höga doser av C-vitamin som vård för och skydd mot coronavirus.

Fladdermusen har ett oskäligt dåligt rykte. Djuret förknippas med en hel rad olika zoonoser, alltså sjukdomar som sprids mellan djur och människa, bland annat det nya coronaviruset. Det är ändå människans inblandning i naturens gång som gör att virus sprids.

Ha en fin kväll!

Diskussion om artikeln