Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tokyo-OS kan bli Sarah Sjöströms sista – svenska superstjärnan tänker också på sin ekonomi: "Många förstår inte att ett OS-guld ger noll kronor"

Från 2020
Sarah Sjöström jublar.
Bildtext Sarah Sjöström är en av Sveriges mest lyskraftiga idrottsstjärnor. I OS hade hon varit ett av landets allra största guldhopp.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

OS-drömmen sköts upp med ett år – och nu säger Sarah Sjöström att mästerskapet i Tokyo kan bli hennes sista OS. Simstjärnan tror att många idrottare kan gynnas av den påtvingade pausen. "Jag har öst runt som en dåre i flera, flera år. Nu får jag landa lite och ta det lugnt hemma", säger hon till Expressen.

Sarah Sjöströms meritlista är snudd på ofattbar. Man får scrolla ett bra tag för att ta sig genom hennes medaljsamling i internationella simmästerskap.

I sommar var tanken att svenskan skulle ha utökat sitt olympiska medaljsaldo rejält. Nu är tävlingssäsongen lagd på is och det stora målet framflyttat med ett år.

I en intervju med Expressen säger Sjöström, som fyller 27 i augusti, att Tokyo kan bli hennes sista OS.

– OS är en superhäftig tävling, men det börjar komma nya tävlingar som kanske blir mer intressanta för framtiden. Jag kanske ändrar mig om 50 meter fjärilsim skulle finnas på OS-programmet 2024. Det blir nog inte 100 meter fjäril. Den träningen är riktigt tuff, säger hon.

"Finns inga prispengar på OS"

Den stora anledningen till att Sjöström kan möblera om i sina prioriteringar är den internationella simligan International Swimming League (ISL).

ISL debuterade i simsporten förra året och där finns stora prispengar.

– Simningen är mitt jobb, och det är klart att jag måste tänka ekonomiskt också. Om ISL blir riktigt stort är det möjligt att jag prioriterar det.

– På OS måste du vinna och sedan förlita dig på att du har ett bra sponsorkontrakt. Det finns inga prispengar alls på ett OS. Det är det som många kanske inte förstår, men det är noll kronor. Vinner du ett OS-guld så får du ingenting av IOK. Och det tror jag att många missuppfattar.

Sjöström är en megastjärna i simning – hon har tagit totalt sjutton medaljer i de fyra senaste globala mästerskapen i lång bana. 2016 tog hon en medalj av varje valör under OS i Rio.

– Jag hade hundra procent inte resonerat så här om jag inte hade tagit ett OS-guld. Nu är det en annan sak. Har man sina OS-medaljer är det lättare att kolla på andra tävlingar. 

Tror idrottarna kan gynnas

Satsningen mot Tokyo fortsätter åtminstone med samma målmedvetenhet som tidigare. Sjöström säger att hon har pressat sig väldigt mycket i flera år för att vara redo i OS 2020.

Nu får hela idrottsvärlden vänta på sin tur på grund av coronaviruset. Sjöström tror att idrottarna till och med kan gynnas av tävlingspausen.

– På något sätt tror jag att det är många idrottare kommer att komma tillbaka bättre än någonsin efter det här. Många som har varit övertränade under en lång tid tvingas vila nu, vilket gör att jag tror de kan komma tillbaka riktigt, riktigt bra.

Även Sjöström tar det lugnare. I Sverige är simhallarna fortfarande öppna och hon genomför ett simpass dagligen.

– Jag har öst runt som en dåre i flera, flera år så det här är första gången som jag bara är hemma och får landa och ta det lite lugnt. Nu simtränar jag varje morgon men resten av dagen gör jag lite vad jag vill.

– Ibland innebär det ett träningspass till, men jag kan också göra något helt annat. Som att spela tv-spel, jag köpte ett nytt för ett tag sedan och det är ett bra sätt att fördriva tid på.

Diskussion om artikeln