Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brutalt mord på färja nära lösning – efter 33 år

Från 2020
Viking Sally.
Bild: Yle

En försvarslös man dör efter att ha utsatts för en ytterst våldsam misshandel. Hans flickvän överlever mirakulöst, men med svåra skador. Trots att alla som gick i land kollades kommer förövaren undan.

En sommarkväll 1987 lägger Viking Sally ut från Stockholm med 1 400 passagerare ombord. Ett sällskap på tre unga tyskar ingår. Två av dem, en man och en kvinna i tjugoårsåldern, lägger sig för att sova i sina sovsäckar på det yttre däcket.

Medan de sover blir de anfallna och utsätts för grovt våld och slag mot huvudet med något tillhygge. Skadorna är livshotande och de blöder kraftigt. Några svenskar som ingår i en grupp scouter råkar gå ut på däcket mitt i natten. De får syn på de två offren och tillkallar hjälp.

De skadade flygs i helikopter till sjukhus i Åbo. Mannen konstateras död, men kvinnan som var hans flickvän opereras och hon klarar sig.

Medan Viking Sally ännu är ute till havs flygs polisens utredare dit för att påbörja en undersökning på brottsplatsen på nionde däck. Då färjan anlöper Åbo inleds en massiv operation. Alla som går i land måste lämna sina personuppgifter, bilar genomsöks och passagerarna fotograferas.

Tre män grips, men alla släpps småningom. Händelsen saknar ögonvittnen och kvinnan som blev svårt misshandlad har inga minnesbilder av det skedda. Polisen utreder fallet under fem årtionden, men famlar i blindo.

Otursfartyget

Under sina blott 14 år i trafik var Viking Sally förmodligen Östersjöns mest otursdrabbade fartyg och skådeplats för flera olyckor och tragedier. Ett år innan mordet på tysken skedde ett annat mord. Sajten faktaomfartyg.se räknar upp tre grundstötningar under 1980-talet, men det värsta var framför. Den 28 september 1994 omdöpt till Estonia sjunker fartyget och efterkrigstidens värsta fartygskatastrof på Östersjön var ett faktum.

Tv-bild på M/S Estonias skrov i tv-nyheterna.
Bildtext M/S Estonia.
Bild: TV-uutiset

Nästan 33 år efter den våldsamma natten ombord råder plötsligt optimism om att lösa fallet. Kriminalkommissarie Veli-Matti Soikkeli ledde framgångsrikt utredningen av det första mordet på Viking Sally, den gången inringades två personer som dömdes till långa fängelsestraff. Mordet på tysken ligger också på hans bord, men utgångsläget är inte det bästa möjliga, konstaterar han.

– Undersökningsmetoderna var inte så utvecklade då, men det finns tiotals mappar med dokument som ansluter till fallet.

Ny bevisning finns

Efteråt har personer som var ombord, bland annat personal, hörts i nya förhör. Soikkeli beskriver arbetet som ett pussel. Nu har så pass många bitar fallit på plats att fallet kan överlåtas till åklagaren. En åtalsprövning är aktuell under våren, senast i maj, säger Soikkeli.

Han vill inte gå in på vad genombrottet vilar på, men säger att det finns ny bevisning. En person som varit huvudmisstänkt har hörts, men trots det har ingen frihetsberövats. Vad det beror på vill Soikkeli inte kommentera. Han vill inte heller gå in på tillhygget som förövaren tog till.

– Jag vill inte gå in på om det har hittats, men det kan jag säga att polisen har en god uppfattning om föremålet.

Mord på Viking Sally - Spela upp på Arenan

Kriminologen ser flera trådar

Martti Lehti är forskare vid Institutet för kriminologi och rättspolitik, Helsingfors universitet. Han minns det gamla fallet och konstaterar att det ibland händer att polisen lyckas reda ut mord som varit ouppklarade i flera årtionden.

– Antingen för att förövaren, ett vittne eller någon annan delaktig berättat om vad som hänt. Eller så beror det på ett genombrott inom den kriminaltekniska utredningen.

Att brottet förblivit ouppklarat behöver inte bero på misstag under utredningens initiala skede. Metoderna har utvecklats enormt och om det finns kvar DNA-prover är det möjligt att de kan ge ny information, säger Lehti. Det har också hänt att prover av något slag har sparats, men att de inte kunnat kopplas ihop med en person. I ett sådant fall är det möjligt att det kan bli en träff om personen begår ett nytt brott.

– Och ibland händer det att polisen löser fall med att rutinmässigt gå igenom bevisning eller för att en ny utredare träder in.

Kan vara död

Det att ingen suttit häktad trots att polisen förhört personer kan ha flera orsaker, säger Lehti. Personerna kan ha hörts som vittnen eller så är det möjligt att gärningspersonen sitter inne för ett annat brott eller inte längre lever, säger han.

Utredningen torde ha utgått från att alla ombord, inklusive de i personalen, kunde ha gjort det och därmed har de synats noggrant, konstaterar Lehti.

– Förövaren var bland de personer som kom med båten till Åbo, så hen har i ett tidigt skede varit i kontakt med brottsutredarna, men av någon anledning lyckades man inte ringa in personen.

Diskussion om artikeln