Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det finns lediga jobb inom jordbruket, vården och byggbranschen - bemanningsföretagen uppmanar den som blivit utan jobb att våga prova på något nytt

Från 2020
Två byggarbetare transporterar betongelement med en kärra på ett bygge
Bildtext Byggbranschen fungerar fortfarande rätt bra. Många utländska arbetstagare har ändå inte kunnat ta sig på jobb och därför finns det lediga jobb i branschen.
Bild: Mikko Koski / Yle

Hittills är 400 000 finländare drabbade av samarbetsförhandlingar och många får räkna med att bli permitterade eller arbetslösa. Bemanningsföretagen märker också av den tröga arbetsmarknaden, men i vissa branscher finns det fortfarande lediga jobb.

Bemanningsföretagen hyr ut arbetskraft och har en bra överblick över hur det ser ut på den finländska arbetsmarknaden just nu.

- Hos oss märks det att bemanningsuppdragen inte lika ofta förlängs, företagen är försiktigare. Vi sköter också en hel del rekrytering och den marknaden reagerade direkt. Uppdragen lades på is och sköts upp, berättar Erika Ehrnrooth, vd på personaltjänstföretaget Eilakaisla.

Erika Ehrnrooth
Bildtext Det kärvar i branscher som är en del av leveranskedjan och som till exempel är beroende av komponenter från utlandet, säger Erika Ehrnrooth, vd på Eilakaisla.
Bild: Eilakaisla

Bemanningsföretagen hyr ut arbetskraft till i stort sett alla branscher. Allt som allt sysselsätter bemanningsföretagen över 100 000 finländare.

Hyrd arbetskraft är vanligast inom industrin, detaljhandeln och hotell- och restaurangbranschen. Och om till exempel restauranger samarbetsförhandlar, så påverkar det naturligtvis också restaurangpersonal som är anställd via bemanningsföretagen.

- Företag som tidigare hade det svårt, har det nu betydligt svårare och det syns tyvärr också hos oss. Vi har bemanningsarbetskraft i en del sådana företag och vi har varit tvungna att föra samarbetsförhandlingar med dem, säger Ehrnrooth.

Bokförare, telefonförsäljare och byggarbetare behövs

Då folk förlorar jobbet vänder sig ändå många just till bemanningsföretagen för att höra sig för om både kortare och längre jobbuppdrag.

Det lönar sig inte att lägga sig på sofflocket och vänta på bättre tider

Förra veckan blev det tydligt att fler började höra av sig till bemanningsföretaget Barona, berättar utvecklingschef Heikki Raulo.

- Vi försöker erbjuda jobb inom alla de branscher som ännu är aktiva. Det finns ganska intressanta möjligheter inom jordbruket och det finns också väldigt många jobb inom vården, säger Raulo.

Inom jordbruket behövs 15 000 till 20 000 säsongsarbetare. Då Barona lade ut annonser om lediga jordbruksjobb fick de över 2 000 ansökningar på bara några dagar.

Kasvihuoneessa tomaatteja Närpiössä
Bildtext Säsongsarbete i växthusen sköts vanligen av utländsk arbetskraft, men eftersom de nu har svårt att ta sig till Finland behövs finländarnas arbetsinsatser.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Det finns också lediga kontorsjobb.

- Det finns lediga tjänster för telefonförsäljare och vi ser också ett drag inom ekonomi- och personaladministration. Det finns till exempel fortfarande en skriande brist på bokförare, säger Erika Ehrnrooth på Eilakaisla.

Också byggbranschen har drabbats av att många utländska arbetstagare inte har kunnat komma på jobb.

- Vi försöker hitta inhemsk arbetskraft istället. Byggarbetsplatserna fungerar fortfarande rätt bra, säger Sami Asikainen, vd på bemanningsföretaget Eezy.

Asikainen nämner också logistik och handeln som branscher där det finns lediga jobb.

Sysselsätt dig själv eller testa en ny bransch

Vad lönar det sig då att göra om man nu har blivit utan jobb? Arbetsmarknaden ser inte så ljus ut, men det lönar sig inte att lägga sig på sofflocket och vänta på bättre tider.

- Det är viktigt att man är aktiv och att man är villig att ta emot andra jobb än tidigare. Det finns nya möjligheter om man är beredd att prova på, säger Heikki Raulo på Barona.

Ingen vet hur länge coronakrisen kommer att påverka arbetsmarknaden. För den som har blivit permitterad kan det vara en idé att försöka sälja sina egna tjänster, tipsar Sami Asikainen på Eezy.

- Man kan sysselsätta sig själv och hjälpa till exempel äldre och andra som behöver hjälp i vardagen.

De som söker lediga jobb med tillsvidareanställning får räkna med att rekryteringsprocessen är långsammare än vanligt. Alla företag är försiktiga med nyanställningar nu.

Erika Ehrnrooth på Eilakaisla avråder ändå den som har förlorat sitt jobb från att bara ta det lugnt och hålla en lång semester fram till hösten.

- Jag uppmanar dem att fundera om. För det kan kännas betydligt svårare att vara arbetssökande efter en paus på sex månader från arbetslivet, än att börja aktivera sig nu.

Diskussion om artikeln