Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tysk dokumentär avslöjar: VM-byggare i Qatar är inspärrade på industriområde där coronaviruset härjar

Från 2020
Migrantarbetare traskar vid stadionbygge i Qatar.
Bildtext En coronabomb tickar i Qatar?
Bild: AOP

Tusentals migrantarbetare bygger arenorna för fotbolls-VM i Qatar 2022. Många av dem bor packade som sardiner på ett avspärrat industriområde i närheten av Doha. En del av arbetarna har smittats av coronaviruset.

Tyska tv-kanalen ARD står för avslöjandet i dokumentären ”Gefangen in Katar”.

Gästarbetarna bor i industriområdet i Sanaya utanför Doha. Området är nu avspärrat. Ingen kommer in eller ut utan specialtillstånd.

Myndigheterna i Qatar är rädda för att viruset kommer att spridas och man har utlyst karantän i området.

– Vi är inlåsta. Alla gator är blockerade. Polisen övervakar att ingen lämnar området. Jag stannar här inne, annars vet jag inte vad som händer med mig, säger en av gästarbetarna i en video som han skickat till ARD.

Arbetarna måste smyga ut

VM-byggarna bor i mycket anspråkslösa förhållanden på Sanayas industriområde. Utrymmena är trånga och social distansering en omöjlighet.

– Vi är sju som delar på ett litet rum. Vi får inte gå ut och få frisk luft. Vi måste lämna rummen i hemlighet för att få mat, säger en av arbetarna.

I ARD:s dokumentär framkommer det att mataffärerna i området har otaliga tomma hyllor.

– Vi är hungriga. Vi har inte tillräckligt med mat. Maten räcker inte till alla, säger en av gästarbetarna som ARD har varit i kontakt med.

De vill inte uppge sina namn eftersom de är rädda för att de skulle bli bestraffade.

Myndigheterna i Qatar tillbakavisar

Gästarbetarna som främst kommer från Nepal, Bangladesh och Afrika medger att de är rädda.

– Vi ser efter varandra. Vi är rädda för att smitta varandra, men vad ska vi göra? Vi har inget val, säger en annan.

Norska rundradiobolaget NRK har kontaktat Qatar State Communications Office som inte har samma syn som migrantarbetarna om läget på industriområdet.

– Mat, vatten, munvatten, handskar och handdesinfektion levereras till området dagligen. Ungefär 1 000 bilar levererar varorna varje dag, skriver man i ett e-postmeddelande till NRK.

De qatariska myndigheterna hävdar att alla arbetare som insjuknar kommer att få gratis vård och att arbetare som är i karantän får lön som vanligt. Arbetare som har diagnostiserats med coronaviruset får inte återvända till jobbet förrän de är helt symptomfria.

Människorättsorganisationer har flera gånger målat upp en brutal bild av migrantarbetarnas situation i Qatar. Hundratals byggarbetare har dött under sina arbetspass och många av dem har inte fått den lön som de har blivit utlovade.

Diskussion om artikeln