Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Annimari Korte vaknar i svinottan för att hinna träna innan utegångsförbudet – kreativa lösningar har räddat USA-lägret

Från 2020
Annimari Korte byter om efter ett häcklopp 2019.
Bildtext Annimari Korte nådde semifinal i VM i friidrott i fjol.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Friidrottsstjärnan Annimari Korte har varit tvungen att anpassa sin träning rejält under det rådande coronavirusutbrottet. Korte, som är på träningsläger i Florida, har som mål att förbättra sitt finländska rekord på 100 meter häck i sommar.

Förutsättningarna att träna har förändrats rejält under hennes vistelse i Florida.

– Jag kan inte träna på samma ställen längre. För en månad sen stängdes träningsanläggningarna. Men jag har tränat normalt och siktar på sommarens tävlingar precis som tidigare, säger Korte till Yle Urheilu.

Kreativa lösningar har varit ett måste under träningslägret i Kissimmee i Florida. Fyspassen gör hon på bakgården av sin hyreslägenhet.

Väckarklockan ringer klockan halv fem varje morgon.

– Idrottsplanen är stängd men vaktmästaren har sagt till mig att det är ok om jag tränar före klockan åtta på morgonen då utegångsförbudet träder i kraft. Så jag inleder passen klockan sex varje morgon.

USA hårt drabbat

USA har drabbats hårt av coronakrisen. Över 22 000 amerikaner har dött i covid-19 – mer än i något annat land. Det råder undantagstillstånd i samtliga delstater för första gången i nationens historia.

Läget i Florida är emellertid inte lika akut som i New York.

– Skolorna och restaurangerna är stängda. Liksom idrottsplatserna. Det råder utegångsförbund men man får gå till butiken. Och man får vistas utomhus, berättar Korte.

EM fortfarande i sikte

Annimari Korte, som representerar HIFK-friidrott, fick sitt stora genombrott förra sommaren. Högvattenmärket var det finländska rekordet 12,72 som hon löpte i Joensuu.

Samtidigt underskred hon kvalgränsen 12,84 till OS i Tokyo.

Hennes planer och mål för friidrottssommaren är oförändrade trots att det just nu är högst oklart när och om säsongen inleds över huvud taget.

– Mitt mål är att löpa ett nytt finländskt rekord i sommar. Om EM-tävlingarna blir av så vill jag naturligtvis knipa en medalj i Paris.

Korte: Rättvist beslut av World Athletics

EM i friidrott har inte inhiberats än. Tävlingarna ska äga rum i Paris i slutet av augusti.

Däremot så har OS i Tokyo flyttats till 2021. Det ledde till att internationella friidrottsförbundet, World Athletics, bestämde att sommarens resultat inte kommer att beaktas då OS-platserna fördelas.

SVT:s friidrottsexpert Kajsa Bergqvist har risat beslutet. Korte anser däremot att det var korrekt.

– Det är rättvisast så. Alla hade möjlighet att underskrida kvalgränsen i fjol. I år kommer knappast ens hälften av de som vill tävla ha möjlighet att göra det. Det skulle inte vara rättvist att somliga kan fixa en OS-plats och somliga inte, sammanfattar Korte.

Diskussion om artikeln