Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-kommissionären till medlemsländerna: Köp aktier innan de går utom kontroll!

Från 2020
Börsmäklare vid sina bildskärmar i New York aktiebörs.
Bildtext "Amerika först" - ett exempel på en växande nationalism. Arkivbild från världens största börs i New York.
Bild: Bengt Östling/Yle

Nu måste de europeiska företagen skyddas mot pandemins följder, annars riskerar de slumpas bort åt till exempel kinesiska köpare.
EU-kommissionären Margrethe Vestager varnar för att den europeiska kontrollen över näringslivet kan försvinna.

Det har varit pandemirea på aktiebörserna runtom i världen.

EU har nu inga invändningar mot att medlemsländerna köper aktier för att rädda sina bolag från utländskt övertagande. En nationell protektionism ser ut att komma i stället för en tidigare globaliseringsvåg.

I en intervju för tidningen Financial Times talar Vestager om en omedelbar risk för att företag i nöd kan lockas av utländska pengar.

Vestager är tidigare dansk finansminister och partiledare för Radikale Venstre.

Pandemikrisen ger många företag stora ekonomiska bekymmer och aktiekurserna faller drastiskt. Det krävs ett intensivt arbete för att förhindra att viktiga företag i en tillfällig ekonomisk svacka försvinner utomlands.

Kina utpekas

Både Financial Times (FT) och andra europeiska medier utgår ifrån att man i första hand försöker stoppa den kinesiska statens företagsköp i EU.

Kina har en uttalad strategi att investera i strategiskt viktiga bolag i omvärlden.

Utländska investeringar välkomnas vanligtvis och Margrethe Vestager säger till FT att alla är mer än välkomna att handla med Europa, men inte på orättvisa villkor.

Redan tidigare har EU framfört olika modeller för granskning av utländska köpare. En motivering har varit att man måste kunna lita på att de utländska investerarna inte hotar säkerhet eller strategiska intressen.

Motsvarande granskning kan och bör göras i alla medlemsländer, enligt EU. Frankrike, Tyskland och Italien har infört strängare regler, bland annat gällande medicinalföretag.

Margrethe Vestager
Bildtext Margrethe Vestager ansvarar för konkurrensfrågor i EU-kommissionen, på andra perioden.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

"Viktigt veta vem som investerar och varför"

Också EU:s kommissionsordförande Ursula von der Leyen har uppmanat medlemsländerna att vara extra kritiska mot utländska investerare just nu.

Det är viktigt att EU-länderna förblir fria och oberoende efter coronakrisen. Då bör främmande makter inte få kontroll över medicinalfirmor, teknologibolag och andra strategiskt viktiga företag.

Det är viktigt att veta vem i utlandet det är som vill investera och varför. Kritisk infrastruktur och teknologi måste beskyddas, säger von der Leyen. Det har också flera nordiska länders säkerhetstjänster betonat.

Regler för utländska inköp

Inom EU arbetar man för att skydda företag som kämpar för sin självständiga överlevnad. Det är tal om olika former av reglering och begränsningar som till exempel skulle förhindra statsbolag att köpa aktier i europeiska företag.

Många menar att det inte hjälper mot Kina där också privata företag har stora möjligheter till ekonomiskt statsstöd för att göra utländska investeringar.

Systemet med privata bolag fungerar annorlunda i Kina. Bolagen anses ha sådana förpliktelser gentemot staten som inte är vanliga i väst.

Containrar i Qingdaos hamn i Kina.
Bildtext "Tillverkat i Kina" är inte längre en merit?<
Bild: EPA-EFE/WU HONG

Köp inhemskt får uppsving

I många europeiska länder överväger man nu att ta hem produktionen tillbaka till de egna länderna. Det ger mer kontroll över viktiga varor, det har pandemin visat.

En hemtagning har legat i luften också tidigare. Man befarar att de europeiska bolagens patent- och affärshemligheter läcker ut när företag ens etablerar sig i Kina.

EU förbereder stora finanspolitiska åtgärder till europeiska företag som hamnar i nöd på grund av coronapandemin.

Sådana ekonomiska stödpaket kan ses som ett led i kampen för att hålla bolagen i europeiska händer så ingen känner sig tvungen att sälja aktierna till Kina eller något annat land.

Källor: Financial Times, DR.dk

Diskussion om artikeln