Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Två personer vid Försörjningsberedskapscentralen tillfälligt tagna ur tjänst

Från 2020
Bild på vitt Finnair-flygplan. På bilden lastas materiel ut ur planet.
Bildtext Ansiktsmaskerna som inte höll måttet för sjukhusbruk kan användas på andra håll inom vården.
Bild: Lehtikuva / Försörjningsberedskapscentralen

Vd:n för Försörjningsberedskapscentralen avgick i fredags, nu är två personer i ledningsgruppen tagna ur tjänst för oklarheter kring affären där centralen köpte ansiktsmasker, rapporterar nyhetsbyrån STT.

En utomstående part granskar affärerna där Försörjningsberedskapscentralen köpte ansiktsmasker för flera miljoner.I onsdags framkom det att maskerna höll inte måttet och centralen har fått kritik för att ha slutit avtal med personer med suspekt bakgrund.

Under påskhelgen har centralens styrelse fattat beslutet att förvaltningsdirektör Asko Harjula och direktör för primärproduktion Jyrki Hakola tas ur tjänst medan utredningar om händelserna pågår.

Hakola hör till dem som undertecknade avtalet om ansiktsmasker som köptes av snabblåneföretagaren Onni Sarmaste.

De skyddsmasker som centralen köpte visade sig vara odugliga för bruk vid sjukhus.

Oklarheter och misstag ledde till att vd:n avgick

Enligt Sarmastes utsaga har centralen fått den vara de beställde och de borde ha känt till vilken sorts vara det är fråga om.

Centralen har också beställt ett parti masker av skönhetsföretagaren Tiina Jylhä. Även i det här fallet har centralen fått kritik eftersom Jylhä är dömd för flera brott, däribland ekonomiska brott.

På grund av oklarheterna och misstagen avgick centralens vd Tomi Lounema i fredags, sedan statsminister Sanna Marin (SDP) meddelade att hon hade tappat förtroendet för honom.

Även arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) har riktat stark kritik mot agerandet vid Försörjningsberedskapscentralen och hon anser att misstagen kunde ha undvikits.

Haatainen har utsett Janne Känkänen som tf. vd för centralen till en stadigvarande har utnämnts.

En utredning om händelserna ska vara klar strax efter påsk.

Källa: STT

Diskussion om artikeln