Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

25 fattiga länder får stöd från IMF för att bekämpa coronaviruset

Från 2020
En medlem av den statliga jemenitiska insatsstyrkan mot virusspridningen sprutar desinfektionsmedel på en gata i huvudstaden Sanaa.
Bildtext Här sprutas det desinfektionsmedel på en gata i Jemens huvudstad Sanaa. Jemen tillhör de länder som nu omfattas av IMF:s skuldavskrivningsprogram.
Bild: AFP / Lehtikuva

Internationella valutafonden, IMF, har beslutat att lägga 500 mijoner dollar på skuldavskrivningar för 25 av världens fattigaste länder. Det ska hjälpa dem att satsa på medicinska insatser under coronapandemin.

Det är 19 afrikanska länder och dessutom Jemen, Afghanistan, Haiti, Nepal, Salomonöarna och Tadzjikistan som omfattas av IMF:s skuldavskrivningsprogram.

- Det här förser våra fattigaste och mest sårbara medlemmar med medel att täcka sina IMF-skulder, inledningsvis för sex månader, sade IMF-chefen Kristalina Georgieva.

Enligt Georgieva ska skuldavskrivningarna hjälpa de här länderna att lägga mer pengar på medicinska insatser och andra insatser för att bekämpa virusutbrottet.

Pengarna kommer från IMF:s katastroffond. Enligt Georgieva har Storbritannien nyligen utlovat 185 miljoner dollar till fonden och Japan har lovat bidra med 100 miljoner.

Georgieva vädjade till övriga medlemsländer om bidrag till IMF:s katastroffond. Bland andra Kina och Nederländerna har redan lovat hjälpa till.

Exempelvis Centralafrikanska republiken har tre respiratorer

FN:s generalsekreterare António Guterres har tillsammans med 165 tidigare världsledare och andra prominenta internationella personer vädjat om skuldavskrivningar till de fattiga länderna för att de ska kunna bekämpa virusutbrottet.

Eric LeComte som leder Jubilee USA, ett amerikanskt nätverk för hjälporganisationer, kallade IMF:s beslut för ett "otroligt positivt steg", men han anser att det behövs ännu mer.

- De här länderna behöver stärka sina hälsovårdssystem genast och skuldavskrivning för sex månader hjälper dem. Men de fattigaste länderna i världen behöver egentligen full skuldavskrivning, sade LeCompte.

Han nämnde Centralafrikanska republiken som ett exempel. Centralafrikanska republiken med 5 miljoner invånare har bara tre intensivvårdsplatser med tillgång till respiratorer.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln