Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Ökade spänningar mellan Trump och guvernörer - presidenten åberopar “total auktoritet” att lätta på coronabegränsningar och öppna upp landets ekonomi

Från 2020
Uppdaterad 14.04.2020 12:59.
Trump hävdade sin "totala auktoritet" över coronabeslut under presskonferensen på måndag kväll.
Bildtext Trump hävdade sin "totala auktoritet" över coronabeslut under presskonferensen på måndag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Medan coronakrisen nästan totalt lamslagit stora delar av det amerikanska näringslivet ökar nu pressen på att lätta på begränsningarna och öppna upp åtminstone delar av landets ekonomi.

Det har också ökat spänningarna mellan president Donald Trump och guvernörer i olika delstater.

Trump har länge framstått som otålig i sin vilja att få igång den ekonomiska aktiviteten i det coronadrabbade USA.

På måndagen åberopade Trump sin “totala auktoritet” att besluta när och hur ekonomin öppnas upp.

- USA:s president har total auktoritet. Det vet guvernörerna, sade Trump under måndagens pressträff.

Trump sade inte vad han baserar sitt påstående på.

Den amerikanska konstitutionen begränsar presidentens maktbefogenheter och ger ett betydande ansvar till delstatsledare och lokala beslutsfattare i frågor som gäller invånarnas trygghet och hälsa.

Kassapersonal i ett snabbköp i Miami, Florida använde både skyddsmasker och handskar på måndagen.
Bildtext Kassapersonal i ett snabbköp i Miami, Florida använde både skyddsmasker och handskar på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trumps utspel representerar också ett nytt tonfall, efter att presidenten i flera veckor argumenterat för att delstaterna har det primära ansvaret för att bekämpa coronapandemins effekter.

Trump twittrade på måndagen att beslutet om hur ekonomin öppnas upp kommer att fattas inom kort.

Tidigare har Vita huset signalerat att man siktar på att lätta på begränsningarna från och med början av maj.

Guvernörer initierar egna samarbetsplaner både på öst- och västkusten

Men flera guvernörer signalerade på måndagen att de inte är redo att låta sig pressas till beslut som kan medföra hälsorisker.

- Vi hade ansvaret för att stänga delstaterna. Jag anser att vi också har det främsta ansvaret för att öppna upp dem igen, sade Pennsylvanias guvernör Tom Wolf.

- Huset brinner fortfarande. Vi måste ännu se till att släcka branden, kommenterade New Jerseys demokratiska guvernör Phil Murphy.

Guvernörer i delstater både på öst- och västkusten i USA har tillsammans tagit initiativ till att koordinera ett samarbete i syfte att öppna upp ekonomin.

Huset brinner fortfarande. Vi måste se till att släcka branden.

De hårt drabbade delstaterna New York och New Jersey har tillsammans med granndelstaterna Connecticut, Delaware, Pennsylvania och Rhode Island grundat en panel där sakkunniga inom ekonomi och hälsovård gör upp en plan för att gradvis lätta på begränsningarna.

På västkusten har Kaliforniens, Oregons och delstaten Washingtons guvernörer inlett ett liknande samarbete, där man enats om att prioritera invånarnas trygghet och följa experternas rekommendationer.

Guvernörerna har hittills haft en nyckelroll i kampen mot coronaviruset i USA. De har fattat besluten om att stänga skolor och stora delar av företagsverksamheten, samt rekommenderat invånare att stanna hemma och iaktta social distansering.

Trump planerar ny arbetsgrupp som ska styra omstarten av ekonomin - kommer dottern Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner att ingå i gruppen?

President Trump har också planer att grunda en ny arbetsgrupp som enligt presidenten ska utreda möjligheterna att öppna upp ekonomin och lätta upp på begränsningarna.

Gruppens sammansättning offentliggörs på tisdag, enligt Trump.

Enligt uppgifter i amerikanska medier torde åtminstone nationella ekonkonomirådet Larry Kudlow, finansminister Steve Mnuchin, handelsminister Wilbur Ross och bostadsminister Ben Carson ingå i arbetsgruppen.

Vita husets stabchef Mark Meadows antas leda arbetsgruppen och det har också spekulerats i att presidentens dotter Ivanka Trump och hennes man Jared Kushner kommer att ingå.

President Trumps svärson Jared Kushner och dottern Ivanka Trump efter en ceremoni i Vita huset den 29 januari i år.
Bildtext Jared Kushner och Ivanka Trump kan ingå i gruppen som ska fundera över hur den amerikanska ekonomin öppnas upp.

Gruppen kommer enligt Trump att söka råd från olika sektorer inom den amerikanska ekonomin och den kommer att verka skilt från Vita husets coronateam som leds av vicepresidenten Mike Pence, även om “vissa uppgifter kan överlappa”.

Dödssiffran i USA den högsta i världen - försiktig optimism i krisens epicenter New York

Under helgen passerade USA Italien som det land i världen med flest coronarelaterade dödsfall. Enligt John Hopkins-universitetets kartläggning uppgick antalet dödsfall till drygt 21 600 på tisdag morgon finsk tid.

Vissa amerikanska medier uppger en högre siffra.

Över hälften av dödsfallen har skett i New York och New Jersey. Michigan och Louisiana är de nästmest drabbade delstaterna.

I New York har sjukhusbesöken minskat gradvis den senaste veckan. Dödssiffran på måndag var 671, vilket är den lägsta noteringen på en vecka.

Det fick New York-guvernören Andrew Cuomo att uttrycka en försiktig optimism på måndagen.

-Jag tror det värsta kan vara över, ifall vi fortsätter att agera smart.

Källor: New York Times, AP, CNN, Politico.

Artikeln har kompletterats med mer information kl 8.45.

Diskussion om artikeln