Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen tar ställning till avspärrningen av Nyland i morgon – regeringskällor till Yle: Nyland öppnas som planerat

Från 2020
Polis står vid vägen och kontrollerar gränser.
Bildtext Regeringen ska diskutera isoleringen av Nyland i morgon, onsdag. I dag ska THL och Social- och hälsovårdsministeriet göra en bedömning av situationen.
Bild: Kalevi Rytkölä / Yle

I morgon, onsdag, ska regeringen diskutera avspärrningen av Nyland. Landskapet har varit avspärrat sedan den 28 mars. Enligt regeringskällor till Yle Uutiset kommer gränserna att öppna som planerat efter den här veckan.

Enligt källor till Yle kommer regeringen under onsdagen att meddela om gränserna öppnas eller om avspärrningen förlängs.

Regeringen ska diskutera grunderna för att öppna gränserna och följer de senaste utvärderingarna och situationen kring coronaviruset i sitt beslut. Bland annat sjukhusens kapacitet och resurser påverkar beslutet.

Enligt uppgifter från Social- och hälsovårdsministeriet kommer man att skapa en bedömning av coronasituationen tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd (THL) i dag, tisdag. Den här bedömningen utgör grunden för regeringens beslut.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade i Yles A-studio för drygt en vecka sedan att hon tror att gränserna kommer att öppna som planerat. I lördags uppgav hon också för Ilta-Sanomat att regeringen inte förbereder ytterligare avspärrning.

Centern mer positivt inställt till förlängd isolering

Om regeringen inte fattar beslut om att förlänga avspärrningen av Nyland kommer gränserna alltså att öppnas nästa måndag, den 20 april.

Statsminister Marin sade i A-studio förra veckan att det krävs vägande skäl för att förlänga avspärrningen av Nyland. Enligt henne finns det inte grunder för fortsatt stängda gränser eftersom läget i Nyland och övriga Finland stabiliserats.

Regeringspartiet Centern är däremot mer kritiskt inställt till att avspärrningen av Nyland upphävs. Matti Vanhanen (C) tar ändå inte ställning till en förlängd avspärrning av Nyland eller om Nyland kan öppna igen i en intervju med Svenska Yle

– Veckorna går snabbt. Efteråt kommer folk att tycka att det var en kort tid av isolering. Även om det blir några månader av isolering kommer det att kännas som att det var värt det, om virussmittan därmed inte sprids och man inte insjuknar, säger han.

Kan bli bråttom om avspärrningen förlängs

Regeringen har inte mycket tid på sig om man bestämmer att Nylands gränser fortsättningsvis ska hållas stängda. Beslutet måste nämligen godkännas i riksdagen. Enligt Pauli Rautiainen, som är professor i offentlig rätt, kommer regeringen att få bråttom om man beslutar att förlänga isoleringen av Nyland.

– I praktiken måste två hela arbetsdagar reserveras för behandling i riksdagen om man fattar ett beslut att stänga gränserna ytterligare, förutspår Rautiainen i sin blogg.

Avspärrningen av Nyland sysselsätter också många poliser vid gränserna. Under påsken stannades drygt 10 000 bilar vid Nylands gränser.

Polis undersöker skåpbil vid Nylands gräns
Bildtext Många poliser övervakar gränserna till Nyland.
Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Isoleringen av Nyland godkändes också med nöd och näppe i grundlagsutskottet. Enligt flera jurister som hördes som konsulter fanns det betydande juridiska problem med att isolera Nyland. Den här frågan kan bli svår om regeringen beslutar att avspärrningen fortsätter.

Orsaken till att det var en svår fråga för grundlagsutskottet var att begränsningar av rörelsefriheten betecknas som ett brott mot allas grundläggande rättigheter. Utskottet har också kritiserat regeringen för att inte ta itu med följderna av avspärrningen, till exempel en eventuell förhöjd infektionsrisk i Nyland.

Nyland stängdes av eftersom en stor del av de bekräftade coronasmittorna i Finland konstaterats vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS). Enligt siffror från THL finns två tredjedelar av Finlands bekräftade smittofall i Nyland. Landskapet har alltså fortsättningsvis det högsta antalet smittofall både i fråga om volym och invånarantal.

Målet med avspärrningen av Nyland var att bromsa spridningen av viruset till övriga Finland och att säkerställa intensivvården i hela landet. Enligt Marin gjordes det här för att säkra människors liv och hälsa.

Artikeln baserar sig delvis på Yle Uutisets artikel "Hallitus käsittelee Uudenmaan rajan avaamista vasta keskiviikkona" skriven av Antti Pilke och Tulikukka de Fresnes samt tidigare artiklar och information av myndigheterna.

Diskussion om artikeln