Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enorma förluster och hundratals sommarjobbare i ovisshet - corona ställer till det för nöjesparkerna

Från 2020
Bild på Borgbackens nya åk Taiga mot en klarblå himmel
Bildtext Borgbackens nya bergochdalbana var dragplåster i fjol.
Bild: Borgbacken

Borgbacken, Särkänniemi och Powerpark hoppas kunna öppna senast i juli, skriver Yle Uutiset.

I fjol gjorde Borgbacken i Helsingfors besöksrekord tack vare sin nya bergochdalbana och förhoppningarna inför årets säsong var också höga. På Tammerforsnöjesfältet Särkänniemi pekade allt på en fin säsong, och Powerpark i Alahärmä har under vintern storsatsat på sin nya bergochdalbana.

Nu väntar Borgbackens 650, Särkänniemis knappt 500 och Powerparks 370 sommarjobbare på besked om säsongen. Nästan alla fast anställda vid Powerpark är för tillfället permitterade.

Enorma ekonomiska förluster

Förbudet mot stora samlingar och evenemang innebär att vårens skolutflykter och bland annat Borgbackens valborgsevenemang är inställda. Också privattillställningar har skjutits upp. Powerpark har också redan ställt in sina midsommarevenemang.

Jäälauttoja Näsijärvellä.
Bildtext Än råder vintersäsong på Särkänniemi i Tammerfors, men till sommaren hoppas nöjesfältet kunna slå upp portarna.
Bild: Antti Eintola / Yle

– Det här är en stor besvikelse för säsongsarbetarna och kunderna och kommer självklart att synas i omsättningen, konstaterar Borgbackens verkställande direktör Pia Adlivankin. Hon oroar sig också för det stöd som Borgbacken årligen delar ut till barnskyddsorganisationerna bakom Stiftelsen Barnens Dag. Det årliga stödet på 4,5 miljoner euro är hotat ifall säsongen inte kommer igång som väntat.

Nöjesparkerna är beredda på öppningsstopp under sommaren. I värsta fall kan nöjesparkerna inte öppna på hela sommaren.

– De ekonomiska förlusterna är enorma oberoende, både för våra ca 100 fastanställda och knappt 500 sommarjobbare, säger Särkänniemis verkställande direktör Miikka Seppälä.

Nu går nöjesfälten igenom alla möjliga alternativ.

– Ingen kan förutspå hur sommaren ser ut. För unga sommarjobbare är det förstås värst om de inte alls kan jobba i sommar, säger Powerparks verkställande direktör Mikko Kiviluoma.

Juli den avgörande månaden

För tillfället hoppas nöjesfälten på att kunna öppna i något skede under sommaren.

– Juli är den mest avgörande månaden för oss. Om vi kan hålla öppet då klarar vi den här säsongen, konstaterar Kiviluoma.

Också Borgbacken hoppas på att kunna öppna i slutet av sommaren eller i början av hösten.

– Vi hoppas förstås att de kunder som vanligtvis besöker oss i början av sommaren kommer senare under säsongen i stället. Säsongen fortsätter ändå långt in på hösten, säger Pia Adlivankin.

Borgbacken håller öppet ännu i oktober, och också Särkänniemi överväger att förlänga sin säsong till slutet av september.

Nöjesparkområde med färgglada byggnader.
Bildtext En stor del av de anställda vid Powerpark är permitterade.
Bild: Antti Kettumäki / Yle

Att öppna går snabbt

När nöjesfälten väl får grönt ljus för att slå upp sina portar kommer det att ske i rask takt. Förberedelserna är i full gång och till exempel Powerpark satsar extra på hygien och desinficering.

Särkänniemi satsar också på att kunna öppna på kort varsel. En stor utmaning är att utbilda personal med en fem gånger snabbare tidtabell än planerat.

Borgbackens personal får gå nya digitala utbildningar för att introduktionen på plats ska gå så smidigt och säkert som möjligt.

– Vi försöker och vill förhålla oss så positiva som möjligt just nu och se ljus i ändan av tunneln. Efter en lång period med begränsningar kommer människor att behöva roligheter i livet, säger Powerparks vd Mikko Kiviluoma.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets Valtavat tappiot, sadat kesätyöntekijät odottavat kutsua töihin – suurten huvipuistojen suunnitelmat menivät uusiksi skriven av Minna Salomäenpää.

Artikeln är översatt av Veronica Bogomoloff.